FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pliva: u prvom polugodištu neto gubitak 83,1 mln usd

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis

Pliva: u prvom polugodištu neto gubitak 83,1 mln usd

Najveća hrvatska farmaceutska kompanija, Grupa Pliva prvo je ovogodišnje polugodište završila s neto gubitkom od 83,1 milijuna dolara ili 29,32 kune po dionici, no prema riječima predsjednika Uprave Plive Željka Čovića, u godini strateških promjena riječ je o očekivanom rezultatu, čak i pozitivnom u matičnom poslovanju.

Naime, Pliva ove godine provodi proces restrukturiranja čija je glavna karakteristika obustava, tj. prodaja proprietary poslovanja (originalnih lijekova) te fokusiranje na generičko poslovanje.

Ukupni troškovi tog restrukturiranja su u prvom polugodištu ove godine iznosili 47 milijuna USD, rekao je na današnjem predstavljanju poslovnih rezultata Plive njen direktor kontrolinga Zoran Stanković.

Obustavljeno, proprietary poslovanje snizilo je neto dobit Plive za 203 milijuna dolara, od čega polovicu čini gubitak zbog prodaje lijeka Sanctura.

Neprekinuto je pak poslovanje, prema njegovim riječima, bilo pozitivno, uz 15 postotni rast prihoda, na 625 milijuna dolara, ponajprije zahvaljujući generičkom poslovanju, koje bilježi rast prihoda za 12 posto, na 383 milijuna USD.

Ukupni prihodi Plive povećani su u prvoj polovici ove godine za 16,3 posto, na 651,6 milijuna USD, dok je ukupna prodaja porasla za 12 posto, na 526 milijuna USD. Pritom se na zapadnoeuropskom tržištu bilježi rast prodaje za 28,7 posto, a na tržištu središnje i istočne Europe te ostatka svijeta za 11,3 posto. Pad prodaje u prvoj polovici godine bilježi se samo na domaćem tržištu (za 5 posto) te na tržištu SAD-a, i to za 3,9 posto.

Do kraja ove godine u Plivi očekuju rast prodaje neprekinutog poslovanja za oko 10 posto, te operativnu dobit (EBIT) na razini od 170 do 180 milijuna USD, odnosno blizu prošlogodišnje.

U procesu restrukturiranja Pliva će do kraja ove godine prodati svoje proizvodne lokacije u Njemačkoj, što će imati negativnog utjecaja na dobit kompanije, no pozitivan se učinak očekuje od prodaje lijeka Vospire te poslovanja s lijekovima za središnji živčani sustav.

Negativni rezultat iz prve polovice ove godine Čović je pojasnio činjenicom da su otpisani svi troškovi restrukturiranja i izlaska iz proprietary poslovanja, no da je zbog rezultata matičnog, generičkog poslovanja 'optimističan'.

Proces restrukturiranja se nastavlja, a dio tog procesa je i povećanje korištenja vlastitih proizvodnih kapaciteta u Zagrebu, Krakovu i Brnu sa sadašnjih 40 posto, na 90 posto u narednih 7 - 8 godina, dodao je.

Iako je poslovala negativno, Pliva je još uvijek financijski stabilna i sposobna servisirati sve svoje obveze, koje su na kraju lipnja iznosile oko 800 milijuna USD te investirati u nove projekte.

U naredne dvije godine trebala bi u cijelosti biti dovršena konsolidacija generičkog poslovanja, a iako nema spoznaja da je Pliva trenutno subjekt interesa konkurenata, Čović je kazao kako u narednim godinama rast kompanije planiraju, među ostalim i kroz akvizicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙