FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OKZ pokreće inicijativu za opoziv Šafrana

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Skupština Obrtničke komore Zagreb (OKZ)odlučila je pokrenuti inicijativu za opoziv predsjednika Hrvatskeobrtničke komore (HOK) Stjepana Šafrana, kazao je na današnjojkonferenciji za novinare predsjednik zagrebačke komore Ivan Petko,kojega je prošli tjedan Šafran prozvao zbog rastrošnog ponašanja,odnosno neracionalnog trošenja komorskih sredstava.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Skupština Obrtničke komore Zagreb (OKZ) odlučila je pokrenuti inicijativu za opoziv predsjednika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Stjepana Šafrana, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik zagrebačke komore Ivan Petko, kojega je prošli tjedan Šafran prozvao zbog rastrošnog ponašanja, odnosno neracionalnog trošenja komorskih sredstava.

Petko je kazao kako je Skupština jučer između ostalog ponovo prihvatila završni račun za 2004. godinu, donijela odluku o pokretanju pitanja o povjerenju predsjedniku HOK-a te odluku o inicijativi za izmjenu štetnih odredbi Statuta HOK-a kojim su "predsjedniku dane autokratske ovlasti".

Skupština OKZ će predložiti i ograničenje mandata predsjednika HOK-a na samo dva mandata budući do sada Statut ne poznaje ograničenja.

Potporu za tu inicijativu dobivena je od OK-a Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Istarske i Međimurske županije, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Ovim odlukama, kazao je Petko, Skupština OKZ želi promijeniti centralizirano upravljanje HOK-om te spriječiti daljnje ukidanje pravne osobnosti područnih obrtničkih komora i udruženja.

Skupština je neprimjerenim ocijenila istupanje predsjednika HOK-a u medijima.

Mišljenja su kako postoje duboke razlike u koncepciji razvoja komorskog sustava između vodstva HOK-a i predstavnika OKZ-a, jer, kako su kazali, HOK zagovara maksimalnu centralizaciju upravljanja komorom, s idejom ukidanja pravne osobnosti područnih obrtničkih komora i udruženja.

Petko je opovrgnuo Šafranove prošlotjedna izjave u kojima ga je Šafran prozvao da je neracionalno trošio komorski doprinos u zadnje dvije godine, navodeći kako su sve stavke njegove potrošnje pokrivene odlukama Skupštine, što se može provjeriti u stručnim službama OKZ-a.

Na konferenciji za novinare je rečeno kako afera koja je stvorena šteti obrtništvu te kako OK neće dozvoliti centralizaciju obrtnika od strane predsjednika HOK-a.

Predsjednik HOK-a Stjepan Šafran, kojeg su novinari zamolili za komentar nakon konferencije čelnika zagrebačkih obrtnika, izjavio je kako je cilj ojačati udruženja obrtnika, a ne ih ukinuti.

Naveo je podatke da je lani 4,2 milijuna kuna dano za pomoć udruženjima kako bi obnovila svoje urede, informatički se opremili te je umreženo više od stotinjak udruženja i stvoreni su im uvjeti za rad.

Što se centralizacije tiče Šafran kaže da se ona odnosi na dio vezan za odgovornost - kako udruženja, tako područnih ureda i HOK-a. Svatko treba biti odgovoran za posao koji radi, rekao je dodajući kako se centralizacija, koje se OKZ boji, odnosi na odgovornost u trošenju financijskih sredstava.

Komorski doprinos, istaknuo je, ne smije služiti za luksuz pojedinca u sustavu, već mora služiti za ono za što ga obrtnik plaća, a to je razvoj komorskog sustava, obrtništva i razvojnih aktivnosti.

"Ako je jedan automobil od 600 tisuća kuna kojeg vozi predsjednik OKZ-a i koristi ga za osobnu vožnju normalna stvar, ako su neograničeni troškovi telefona koji prelaze 10 tisuća kuna mjesečno normalni, ako je normalno da se lani poklonilo gotovo 600 tisuća kuna vrijednih poklona i reprezentacije, onda ne znam tko je u ovom društvu normalan", kazao je Šafran.

Što se tiče inicijative za njegovu smjenu kazao je da će ukoliko ona bude valjano podnešena sazvati izvanrednu Skupštinu koja će o tome raspravljati.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙