FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrađeno 79,82 posto poreznih prijava, do sada milijarda kuna povrata

ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Obrađeno 79,82 posto poreznihprijava, do sada milijarda kuna povrata
ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Obrađeno 79,82 posto poreznih prijava, do sada milijarda kuna povrata

HINA - Financijski servis

Porezna je uprava do početka ovog tjedna obradila 79,2 posto prijava poreza na dohodak za prošlu godinu - od zaprimljenih 879.768 poreznih prijava obrađeno ih je 702.262, podatci su Ministarstva financija.

Do sredine kolovoza država je građanima, po osnovu obrađenih poreznih prijava, vratila 1,03 milijarde kuna preplaćenog poreza, što je, ističu u Ministarstvu, 11,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Istodobno bi, prema do sada obrađenim prijavama, nešto više od 50 tisuća građana državi još trebalo uplatiti nešto više od 240 milijuna kuna.

Podatci Ministarstva o obrađenim prijavama, pokazuju da je najveći dohodak i to od nesamostalnog rada ostvaren u Zagrebu i iznosi 3,23 milijuna kuna, dok je najveći dohodak od obrta i slobodnih zanimanja, nešto više od 3 milijuna kuna, ostvario riječki obrtnik u arhitektonskoj djelatnosti i inženjerstvu, te s njima povezanim tehničkim savjetovanjem.

Na listi 20 najvećih dohodaka od nesamostalnog rada u prošloj godini prevladavaju porezni obveznici iz Zagreba, njih je na toj listi 17, a tu su još i po jedan obveznik iz Bjelovara (2,2 milijuna), Varaždina (2,1 milijun kuna) i Splita (2,07 milijuna kuna).

Uz rekordera, na toj listi još su dvojica poreznih obveznika, oba iz Zagreba, prijavila dohodak od nesamostalnog rada viši od tri milijuna kuna (oba po 3,2 milijuna kuna), dok svi ostali prijavljuju dohodak viši od dva milijuna kuna, od 2,01 do 2,95 milijuna kuna.

Na listi poreznih obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja većina ih je iz Rijeke, njih devet, a po djelatnostima prevladavaju odvjetnici, njih je pet.

Uz već navedeni dohodak od tri milijuna kuna, riječki obrtnici prijavili su primjerice i dohodak od 2,1 milijun kuna (podizanje zgrada, visokogradnja), 1,6 milijuna (opći mehanički poslovi), 1,2 milijuna (prodaja nekretnina), 1,2 milijuna (obrada i prevlačenje metala), itd.

Nakon Riječana, najbrojniji na listi su zagrebački obrtnici, njih su četvorica, a dohodak im se kreće od 1,3 milijuna koliko je prijavio obrtnik u djelatnosti iznajmljivanja vlastitih nekretnina, do 2 milijuna kuna dohotka u ostalim poslovnim djelatnostima.

Po dvojica poreznih obveznika na listi obrtnika i slobodnih zanimanja su iz Čakovca (s prijavljenih po 1,2 milijuna kuna dohotka iz djelatnosti cestovnog prijevoza robe i odvjetničkih poslova), te Splita (1,1 milijun kuna iz djelatnosti rušenje građevinskih objekata i 2,2 milijuna u proizvodnji metalnih konstrukcija). Na listi obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja su i odvjetnik iz Vukovara (sa 1,4 milijuna kuna), obrtnik koji se bavi proizvodnom metalnih konstrukcija iz Krapine (sa 1,1 milijun kuna), te trgovac na veliko ostacima i otpacima iz Požege (sa više od milijun kuna dohotka).

Prema podatcima Ministarstva financija, najveći broj poreznih prijava obrađen je u Područnom uredu Požega (97,83 posto), te u Područnom uredu Krapina (97,37 posto).

Najviše prijava pak zaprimljeno je u Zagrebu, 231.627 prijava, a obrađeno ih je 147.071 ili 63,49 posto.

Slijedi Područni ured Split u kojem je od 88.589 zaprimljenih prijava obrađeno njih 73.078 ili 82,4 posto, te Područni ured Rijeka u kojem je od ukupno zaprimljenih 71.665 prijava obrađeno 73,56 posto ili 52.869 prijava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙