FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNDP: Hrvatska na 45. mjestu po društvenom razvoju

UJEDINJENI NARODI, 7. rujna 2005. (Hina) - Najnoviji Indeks društvenograzvoja (HDI) koji svake godine objavljuje Program Ujedinjenih narodaza razvoj (UNDP) pokazuje da je 18 najsiromašnijih država u svijetu sukupnom populacijom od 460 milijuna stanovnika nazadovalo s obzirom navećinu ključnih pokazatelja društvenog razvoja u odnosu na 1990.godinu.
UJEDINJENI NARODI, 7. rujna 2005. (Hina) - Najnoviji Indeks društvenog razvoja (HDI) koji svake godine objavljuje Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) pokazuje da je 18 najsiromašnijih država u svijetu s ukupnom populacijom od 460 milijuna stanovnika nazadovalo s obzirom na većinu ključnih pokazatelja društvenog razvoja u odnosu na 1990. godinu.

Indeks 177 država, koji je u srijedu objavljen u Izvješću o društvenom razvoju 2005., pokazuje da prema aktualnim trendovima te države imaju malo izgleda za ispunjavanje Milenijskih ciljeva razvoja, izjavio je Kevin Watkins, voditelj UNDP-ovog Ureda za Izvješće o društvenom razvoju.

Globalno gledajući, Norveška je u vrhu Indeksa, a Niger posljednji. Hrvatska se prema UNDP-ovom Izvješću o društvenom razvoju za 2005. godinu nalazi na 45. mjestu.

"Indeks pokazuje u jasnim brojkama da mnoge države ne samo da ne ostvaruju napredak, nego zapravo klize unatrag, što će se i nastaviti ukoliko im međunarodna zajednica ne pomogne dodatnim sredstvima i novim politikama," dodao je Watkins.

Od 18 najsiromašnijih država, njih 13 se nalazi u subsaharskoj Africi a glavni uzrok takvog rezultata jest u prvom redu pandemija HIV/AIDS-a. Preostalih pet država koje su nazadovale u odnosu na 1990. pripadaju Zajednici nezavisnih država (ZND).

Podaci prema HDI-u pokazuju da su ukupni globalni trendovi pozitivni, s općenitim napretkom zabilježenim u većini regija u razvoju od objavljivanja prvog izvješća 1990. godine.

Autori indeksa bilježe i da se rizik od sukoba može povezati s niskim mjestom na HDI-u pa države s dohotkom od 600 dolara po stanovniku imaju upola manje izgleda za izbijanje građanskog rata nego države čiji je dohodak, primjerice, 250 dolara po stanovniku.

Izvješće su sastavili nezavisni stručnjaci a pojam društvenog razvoja uključuje uz dohodak po stanovniku, razvoj ljudskih potencijala i temeljne potrebe i faktore poput ljudske slobode, dostojanstva i uloge samih ljudi u razvoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙