FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sabora na Konferenciji predsjednika parlamenata u sjedištu UN u New Yorku

ZAGREB, 4. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks će boraviti od 7. do 9. rujna u Sjedinjenim Američkim Dražavama,gdje će sudjelovati u radu 2. Svjetske konferencije predsjednikaparlamenata, što se održava u sjedištu UN-a u New Yorku, priopćeno jeiz Ureda predsjednika Sabora.
ZAGREB, 4. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks će boraviti od 7. do 9. rujna u Sjedinjenim Američkim Dražavama, gdje će sudjelovati u radu 2. Svjetske konferencije predsjednika parlamenata, što se održava u sjedištu UN-a u New Yorku, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Nakon 200. godine, kad je održana Prva Svjetska konferencija predsjednika parlamenata, to će biti drugi skup čelnika nacionalnih parlamenata svih država svijeta (Interparlamentarne unije) i čelnika parlamentarnih skupština (Europski parlament, Parlamentarna skupština Vijeća Europe i dr.).

Predsjednik Hrvatskog sabora održat će izlaganje drugoga dana Konferencije, 8. rujna, tijekom poslijepodnevnog zasjedanja, na temu "Parlamenti i multilateralna suradnja: u susret izazovima 21. stoljeća". U izlaganju će se posebno osvrnuti na doprinos i jačanje uloge nacionalnih parlamenata u procesima suzbijanja gorućih problema današnjice (terorizam, siromaštvo, glad, neujednačeni razvoj...) i u provedbi ciljeva UN-a utvrđenih u Milenijskoj deklaraciji (razoružanje, borba protiv konflikata, zaštita ljudskih prava...), koja je usvojena na zasjedanju Opće skupštine UN-a 2000. godine.

Za vrijeme boravka u New Yorku, predsjednik Šeks će, osim niza bilateralnih sastanaka s predsjednicima parlamenata, sudjelovati u radu "Skupine 12 plus", geopolitičke skupine u sklopu Interparlamentarne unije, na kojoj će se raspravljati o globalnoj sigurnosnoj temi današnjice - terorizmu, i na kojoj će biti usvojena zajednička izjava o nedavnim terorističkim napadima i izražen jasan stav čelnika parlamenata članica skupine da se odlučno suprotstave terorizmu.

Nakon usvajanja zajedničke Deklaracije i završetka rada konferencije, predsjednik Hrvatskog sabora će u petak 9. rujna, u Generalnom konzulatu RH u New Yorku razgovarati s predstavnicima hrvatske zajednice te poslovnim ljudima zainteresiranim za ulaganja u Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙