FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raspisan natječaj za potpore razvoju udruga

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Nacionalna zaklada za razvoj civilnogdruštva danas je raspisala natječaj za institucionalnu potporu razvojui stabilizaciji udruga.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva danas je raspisala natječaj za institucionalnu potporu razvoju i stabilizaciji udruga.

"Svrha potpora je da udruge ojačaju i da se bave onim zbog čega su osnovane, a ne da su svake godine prisiljene izmišljati nove programe i objašnjavati ih umjesto da se bave svojim razvojem", rekla je upraviteljica Zaklade Cvjetana Plavša-Matić.

Napomenula je da na ovom natječaju imaju prioritet udruge koje se bave promicanjem i zaštitom ljudskih prava i izvaninstitucionalnim obrazovanjem za razvoj demokratskog društva, ali i zaštitom okoliša, mladima i kulturom.

Potpore se, kako je rekla, dodjeljuju u tri kategorije: od 350.000, 150.000 i 50.000 kuna, a u svakoj kategoriji bit će odobreno po 10 institucionalnih potpora na rok od tri godine.

Tako će potporu od 350.000 kuna moći dobiti udruge koje djeluju pet i više godina i imaju prihod od najmanje 750.000 kuna, potporu od 150.000 kuna udruge koje djeluju najmanje tri godine i imaju prihod od 350.000 kuna, a potporu od 50.000 kuna udruge koje djeluju godinu dana i imaju prihod od 110.000 kuna, navela je Plavša-Matić.

Dodala je da će natječaj biti otvoren 60 dana, što je znatno duže nego u proteklim natječajima te naglasila da je, po novom, Upravnom odboru Zaklade moguće uputiti prigovor u roku od 8 dana od objave rezultata ako ima dokaza da je prekršena procedura ocjenjivanja.

Također je donesen i Pravilnik o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade, uvedeno je komisijsko otvaranje prijava, a unaprijed su poznati i svi dokumenti za prijavu, procjenu te ugovor.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, čija je svrha promicanje razvoja civilnog društva, osnovana je 2003. nakon što je je Hrvatski sabor donio Zakon o nacionalnoj zakladi. Zaklada pruža stručnu i financijsku potporu programima koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju i volonterstvo. Financira se iz državnog proračuna, dijela prihoda igara na sreću i osnovne imovine, donacija i prihoda. Zaklada je lani raspisala sedam natječaja i odborila 167 potpora u iznosu od 17,8 milijuna kuna.

U Hrvatskoj je trenutno 29.000 registriranih udruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙