FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HIKO čeka službenu obavijest o poništenju natječaja za VHS

ZAGREB, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Tvrtka HIKO-Heli kompanija još nijeprimila nikakvu službenu obavijest Hrvatskog fonda za privatizaciju(HFP) o poništenju natječaja i odbijanju svih ponuda za višenamjenskuheliktoptersku službu (VHS), a takav postupak ocjenjuju "neozbiljnim".
ZAGREB, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Tvrtka HIKO-Heli kompanija još nije primila nikakvu službenu obavijest Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o poništenju natječaja i odbijanju svih ponuda za višenamjensku heliktoptersku službu (VHS), a takav postupak ocjenjuju "neozbiljnim".

S već nabavljena dva moderno opremljena helikoptera za takve poslove, koji se nalaze u hangaru u Lučkom, a čija je vrijednost 10 milijuna eura, kaže predsjednica Nadzornog odbora i financijska direktorica HIKO-a Regina Šusteršić Hirc, planiraju u Hrvatskoj obavljati komercijalne letove.

No, tvrdi da s takvom djelatnošću ne mogu krenuti dok ne dobiju službenu obavijest o poništenju natječaja od hrvatske Vlade ili HFP-a.

Hrvatska je Vlada na sjednici 4. kolovoza ovlastila HFP da u njeno ime poništi postupak prikupljanja ponuda i odbije sve ponude na temelju međunarodnog poziva za prikupljanje ponuda za dodjelu koncecije za pružanje usluga VHS-a na području Hrvatske. Kako je tada rečeno, natječaj se poništava jer će Hrvatska nastaviti pregovore s Rusijom koja bi klirinški dug isplatila za vatrogastvo opremljenim helikopterima.

Glasnogovornik HIKO-a Robert Valdec na današnjoj je konferenciji za novinare kazao da su za poništenje natječaja doznali iz medija, a to ih je, kaže, zbunilo jer su, navodi, potkraj srpnja iz HFP-a primili obavijest da je njihova ponuda ušla u uži krug.

HIKO smatra da se VHS ne može obavljati vojnim helikopterima, jer oni za to nisu dobro opremljeni i kao takvi se, kažu, ne koriste u europskim zemljama.

Direktor letačkih operacija Dorijan Vrbanac tvrdi da su angažirali po tri vrhunska pilota za svaki helikopter, tehničko osoblje (mehaničare) i medicinske ekipe, koje bi posao obavljale 24 sata.

Direktor "Eurocoptera" iz Njemačke Jochen Schmid pred novinarima je izrazio iznenađenje i žaljenje što se natječaj poništava. Istaknuo je i da su helikopteri "Eurocoptera" pogodniji za obavljanje VHS-a nego primjerice ruski, koje će, kako je čuo, Hrvatska koristiti za tu službu.

Vlasnik HIKO-a Krunoslav Hirc naglasio je da su on i supruga jedini vlasnici te tvrtke, a na novinarski upit o spekulacijama o uključenosti generala Zagorca u tu tvrtku kazao je da on (Zagorec) nema nikakvo vlasništvo niti je uključen u HIKO-ove poslove. Dodao je i da sve druge konstrukcije oko vlasništva i novcu HIKO-a koje su se javljale u medijima ne stoje, jer ulažu vlastita sredstva, kroz leasing i kredite, a podršku imaju od austrijske vlade i Svjetske banke.

U HIKO-u je trenutno zaposleno 16 djelatnika (od kojih je šest pilota), a u slučaju dobivanja posla VHS-a, plan im je bio, kako je kazao, zaposliti 100 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙