FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena istraga o nesreći žičare u Tirolu

SOELDEN, 6. rujna 2005. (Hina/dpa) - Stručnjaci su u utorak započeliistragu o nesreći žičare u Soeldenu, u austrijskom dijelu Tirola, ukojoj je u ponedjeljak poginulo devet njemačkih turista, a sedam ih jeozlijeđeno.
SOELDEN, 6. rujna 2005. (Hina/dpa) - Stručnjaci su u utorak započeli istragu o nesreći žičare u Soeldenu, u austrijskom dijelu Tirola, u kojoj je u ponedjeljak poginulo devet njemačkih turista, a sedam ih je ozlijeđeno.

Austrijski ministar prometa Hubert Gorbach obećao je da će uzroci nesreće u potpunosti biti "razjašnjeni". Kao mogući uzroci ne isključuju se niti ljudska ni tehnička greška.

Istraga se usredotočuje na transportni helikopter i njegov mehanizam za držanje 750 kilograma teške betonske oplate, koju je trebao dopremiti na postaju žičare na vrhu planine, izvijestila je austrijska televizija ORF.

Mehanizam se otvorio, a betonski blok pao je na gondolu žičare u kojoj su se nalazili njemački turisti i koja je pala s visine od najmanje 50 metara.

Uslijed vibracija koje su nastale na žičari, susjedna gondola počela se snažno ljuljati te je iz nje ispalo i poginulo šestoro ljudi.

Istražitelji su zaplijenili helikopter, a njegov pilot je pretrpio šok i nije bio u stanju odgovarati na pitanja.

Sve su žrtve bile iz Njemačke. Identifikacija poginulih dovršena je u utorak, a u slučaju troje djece uporabljeni su DNK testovi.

Među devetero poginulih šestero su djeca iz ski-kluba iz Schwartzwalda koja su došla na trening u Austriju. Troje poginulih odraslih osoba, jedna žena i dvojica muškaraca, su iz Bavarske. Sedmoro je ljudi ozbiljno ozlijeđeno, među kojima su i dvojica dječaka od devet i četrnaest godina.

Ozlijeđeni su prevezeni u bolnice u Zamsu i Innsbrucku, a priopćeno je da više nisu u životnoj opasnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙