FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devet Nijemaca poginulo u havariji žičare u Austriji

BEČ, 6. rujna 2005. (Hina/Reuters)Devet Nijemaca, među kojima šestorodjece, poginulo je u ponedjeljak u padu gondole sa žičare kodaustrijskog zimovališta Soldena u Tirolu, objavila je policija.
BEČ, 6. rujna 2005. (Hina/Reuters)Devet Nijemaca, među kojima šestoro djece, poginulo je u ponedjeljak u padu gondole sa žičare kod austrijskog zimovališta Soldena u Tirolu, objavila je policija.

Nesreću je izazvao helikopter koji je prevozio građevinski materijal na gradilište u planini, pri čemu je ispustio betonski blok težine oko 750 kg na jednu od gondola žičare, koja je od siline udara pala s čeličnog užeta, dok su se okolne gondole toliko zaljuljale da su ljudi ispadali iz njih.

Austrijski radio je izvijestio da su se žrtve žičarom vozile do skijališta na ledenjaku Tiefenbach, iznad Soldena. <

"Mogu potvrditi da su poginuli Nijemci", kazao je glasnogovornik policije u Tirolu i dodao kako vjeruje da su i ozlijeđene osobe također Nijemci. Šest osoba je teško ozlijeđeno, prema lokalnoj spasilačkoj službi.

Glasnogovornik gorske službe spašavanja je kazao kako je među poginulima i šestoro djece u dobi od 10 do 15 godina.

"S velikom sam tugom i žaljenjem saznao za tragičnu nesreću žičare na ledenjeku Tiefenbach kod Soldena u Tirolu, u kojoj je devet turista iz Njemačke, uključujući i šestoro djece, smrtno stradalo", priopćio je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Solden, mjesto u blizini Innsbrucka, popularno je skijaško odredište i zimi i ljeti, kada planinari, skijaši i snowborderi gondolama žičare odlaze do ledenjaka iznad sela.

Agencija APA je izvijestila da je helikopter prevozio betonski blok težine oko 750 kg, na oko 300 metara iznad žičare, kada je došlo do njegova ispuštanja na gondolu.

Austrija ima oko 3.000 žičara i ski liftova, koji godišnje prevezu oko 500 milijuna ljudi.

Prije gotovo pet godina, 155 skijaša poginulo je u požaru skijaškog vlaka u tunelu kod Kapruna, oko 100 km južno od Salzburga, što je najteža civilna nesreća zabilježena u Austriji.

Austrijska televizija ORF izvijestila je da je državno odvjetništvo pokrenulo istragu najnovije nesreće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙