FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 5. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade danas je, odmah nakon dojave o ubojstvu zaštitara prilikom pljačke poslovnice Fine u Zagrebu, dao nalog resornom ministarstvu i mjerodavnim službama da provedu hitnu istragu kako bi se uhitili počinitelji tog zločina, izvijestio je večeras glasnogovornik Vlade Ratko Maček. "Premijer Sanader je odmah nakon dojave o ubojstvu dao nalog Ministarstvu unutarnjih poslova, i mjerodavnim službama da provedu hitnu istragu, otkriju, uhite i pravdi privedu počinitelje toga zločina", kazao je Maček.

ZAGREB - U pljački Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu poslijepodne je ubijen jedan zaštitar, drugi je teško ranjen, a trojica razbojnika pobjegli s još neutvrđenim plijenom, doznaje se od policije. Prema policijskim informacijama, jedan je razbojnik ostao ispred poslovnice Fine u Zvonimirovoj 54, a dvojica su oko 14,50 sati ušla unutra i odmah bez upozorenja počela pucati iz vatrenog oružja. Pritom su ubili zaštitara Dragu Renara, a teško ozlijedili njegovog kolegu Stipu Mušana. Tada su s opljačkanim novcem pobjegli u passatu karavanu koji je naknadno pronađen zapaljen u Rapskoj ulici.

ZAGREB - Hrvatsko kulturno vijeće u otvorenom je pismu zatražilo od Hrvatskog sabora da na prvom jesenskom zasjedanju stavi na dnevni red raspravu o optužnicama protiv hrvatskih novinara iz Tužiteljstva Međunarodnog suda u Haagu. Članovi Vijeća, njih 800-tinjak, smatraju da se radi o flagrantnom kršenju prava na slobodu tiska i udaru na temelje demokracije u RH, a da najviša državna tijela dosad nisu djelatno reagirala na optužnice. Iz Vijeća ocjenjuju da su hrvatskim novinarima uskraćena ljudska i profesionalna prava, egzistencija, pa i život jer jedan od njih prosvjeduje glađu.

ZAGREB - Predsjedništvo HDZ-a podržalo je na današnjoj sjednici napore i odlučnost Vlade da se do kraja obračuna s organiziranim kriminalom i svima onima koji u Hrvatskoj bilo kome prijete, izjavio je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček. Također je istaknuo kako je Predsjedništvo HDZ-a razmatralo i sve učinke rasta cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, te je dalo punu potporu Vladi u pronalaženju modela ublažavanja posljedica povećanja cijena naftnih derivata i zaštiti standarda hrvatskih građana.

ZAGREB - Židovska općina Zagreb ocijenila je da je predsjednik Stjepan Mesić unatoč potpunu nepoznavanju i nerazumijevanju spora u zagrebačkoj Židovskoj općini u jučerašnjem istupu u Delnicama iznio nekoliko netočnih, neodrživih i politički više nego nedopustivih kvalifikacija. Mesić se usudio nazvati čak i preživjele članove zagrebačke Židovske općine, spašene od nacističkih progona, nacistima, ističe se u priopćenju. Po pisanju "Jutarnjeg lista" Mesić je rekao da se skupina ljudi u židovskoj općini ponaša poput nacista u II. svjetskom ratu jer po istome principu po kojemu su Židove tjerali u logore sada žele iz Hrvatske istjerati rabina.

VOLODER - U obnovljenoj Staroj klijeti u Voloderu najavljen je početak moslavačke berbe grožđa i 38. Voloderska jesen koja će se održati od 9. do 11. rujna. Glavni pokrovitelj priredbe koja okupi i do 10.000 posjetitelja jest predsjednik Stjepan Mesić. Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić istaknula je da zajedno sa Županijom treba utemeljiti trgovačko društvo koje bi unaprijedilo sadržaj priredbe i vratilo sjaj moslavačkom vinogradarskom kraju. Dožupanica Marijana Petir je za autohtonu moslavačku vinsku sortu škrlet najavila i županijske poticaje.

VIROVITICA - Šezdesettrogodišnja medicinska sestra Opće bolnice u Virovitici nehotice je sedmomjesečnu djetetu škarama odrezala dio prsta, izvijestila je virovitičko-podravska Policijska uprava. Dječakova desna ruka je zajedno s prstima ljepivom medicinskom vrpcom bila povezana za udlagu, a sestra je pokušala djetetu skinuti infuziju, no smetala joj je vrpca. Škaricama je pokušala osloboditi dječakove prste i slučajno odrezala vrh, odnosno područje prvog zgloba na malom prstu. Zbog događaja koji se dogodio 25. kolovoza, sestra će biti kazneno prijavljena zbog sumnje da je počinila kažnjivo djelo nesavjesna liječenja.

ZAGREB - Na poziv austrijskog vojnog ordinarijata vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić otputovali su u Beč na višednevni radni susret vojnih ordinarijata Europe na kojem sudjeluju europski vojni biskupi i generalni vikari, priopćeno je iz Vojnog ordinarijata. Susret će započeti u ponedjeljak, 5. rujna a završava u četvrtak 8. rujna. Program predviđa predstavljanje svih ordinarijata te rasprave o različitim vidovima i aspektima vojnog dušobrižništva, a posebna se pozornost posvećuje duhovnoj skrbi za pripadnike tzv. mirovnih misija.

ŠIBENIK - Muškarac čije su mrtvo tijelo pronašli šibenski vatrogasci tijekom gašenja požara koji je nešto prije 14 sati izbio u blizini Vodica na predjelu "Srdarići" kod rimskih cisterni, je 76-godišnji Vodičanin V.R., priopćila je večeras šibensko-kninska Policijska uprava. Nakon pregleda mrtvozornika na tijelu su utvrđene ozljede zbog opeklina na donjim ekstremitetima. Policija zasad ne može potvrditi da je stradali V.R. izazvao požar, u kojem je na 6 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta izgorjela trava i nisko raslinje te nekoliko čempresa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙