FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik OMV-a: cijena nafte dugoročno će pasti na 30 dolara po barelu

BEČ, 6. rujna 2005. (Hina/APA) - Cijena nafte na dulji će rok ponovnopasti na oko 30 dolara po barelu, prognozirao je šef austrijske naftnekompanije OMV Wolfgang Ruttenstorfer u razgovoru za dnevni list"WirtschaftsBlatt".
BEČ, 6. rujna 2005. (Hina/APA) - Cijena nafte na dulji će rok ponovno pasti na oko 30 dolara po barelu, prognozirao je šef austrijske naftne kompanije OMV Wolfgang Ruttenstorfer u razgovoru za dnevni list "WirtschaftsBlatt".

"U čitavom se svijetu ponovno snažno ulaže u proizvodnju sirove nafte i rezultati tih ulaganja pokazat će se za dvije do tri godine. Osim toga, i kupci već mjestimično reagiraju na aktualne visoke cijene", dodao je.

Barel sirove nafte stoji danas na londonskom tržištu nešto manje od 64 dolara.

Na polugodišnjoj konferenciji za novinstvo, održanoj 24. kolovoza, u vrijeme kada je barel stajao 65 dolara, Ruttenstorfer je prognozirao da će se cijena nafte ove godine zadržati na visokoj razini, "iznad 50 dolara" po barelu", ali je dodao da ta procjena ne vrijedi i za srednji rok. Bude li sukladno očekivanjima ponuda ponovno poboljšana, cijena nafte ipak će ponovno pasti prema 30 dolara po barelu, naglasio je on.

Zbog visokih cijena nafte i poskupljenja goriva potrošnja destilata u Austriji i Njemačkoj već je pala pa je u prvom polugodištu u maloprodaji zabilježen pad prodaje od 3,4 posto, kazao je na spomenutoj konferenciji za novinstvo zamjenik šefa OMV-a Gerhard Roiss.

"Već od početka ove godine primjećujemo pad prometa u Austriji, Njemačkoj i Italiji a oluja je dodatno povisila ionako visoke cijene. Na tim tržištima dosada bilježimo pad od dva do tri posto, ovisno o kojem je tržištu riječ. U istočnoj se pak Europi bilježi rast prodaje", naglasio je Roiss u razgovoru za bečki Die Presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙