FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska: Walesa podsjetio na postignuća Solidarnosti

VARŠAVA, 29. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Legendarni vođa poljskogsindikata Solidarnost Lech Walesa, koji je 1989. godine vodiopregovore za mirnim krajem komunizma u Poljskoj, podsjetio je uponedjeljak, u svom govoru pred oba doma poljskog parlamenta Sejma, nadane kada su se u kolovozu 1980. štrajkovi širili zemljom i kada jeosnovan neovisni sindikalni pokret čijih se 25. godina osnutkaobilježava ovih dana.
VARŠAVA, 29. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Legendarni vođa poljskog sindikata Solidarnost Lech Walesa, koji je 1989. godine vodio pregovore za mirnim krajem komunizma u Poljskoj, podsjetio je u ponedjeljak, u svom govoru pred oba doma poljskog parlamenta Sejma, na dane kada su se u kolovozu 1980. štrajkovi širili zemljom i kada je osnovan neovisni sindikalni pokret čijih se 25. godina osnutka obilježava ovih dana.

"Počelo je u nama, u našim srcima i mislima da bi poslije promijenilo lice zemlje", rekao je Walesa obraćajući se zastupnicima u parlamentu koji su se okupili u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici posvećenoj obilježavanju 25. godišnjice osnutka sindikata Solidarnost.

"Po prvi put od 2. svjetskog rata sve društvene skupine okupile su se pod zastavom Solidarnosti", rekao je nekadašnji sindikalni vođa. "Danas se klanjamo pred našom nedavnom poviješću, kako bismo slijedili i dalje prenosili poruku Solidarnosti. S ponosom dižemo glave unatoč cijeni koju smo platili", istaknuo je Walesa, dobitnik Nobelove nagrade i prvi poljski demokratski izabrani predsjednik, pozvavši međunarodnu zajednicu da slijedi duh Solidarnosti i traži mirne puteve u rješavanju velikih društvenih i ekonomskih nejednakosti koje obilježavaju eru globalizacije.

Diljem Poljske već se danima održavaju svečanosti obilježavanja 25. godišnjice pokreta Solidarnost, čiji će vrhunac biti u srijedu u Gdanjsku, gdje će se okupiti brojni europski i svjetski čelnici. Masovni štrajkovi, pokrenuti u kolovozu 1980., koji su rezultirali osnivanjem prvog neovisnog sindikata u nekadašnjem sovjetskom bloku, označili su početak promjena koje će deset godina kasnije dovesti do pada komunizma a potom i do ujedinjenja Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙