FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali dioničari i sindikat Industrogradnje pozivaju na zaustavljanje kriminala

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge malih dioničaraIndustrogradnje d.d. Tomislav Madžor i predsjednik Novog sindikataMario Iveković pozvali su danas mjerodavne institucije, prije svegaDržavno odvjetništvo i Ministarstvo financija, da procesuiraju izaustave kriminalne radnje Uprave koja novcem Industrogradnje kupujedionice tvrtke.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge malih dioničara Industrogradnje d.d. Tomislav Madžor i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković pozvali su danas mjerodavne institucije, prije svega Državno odvjetništvo i Ministarstvo financija, da procesuiraju i zaustave kriminalne radnje Uprave koja novcem Industrogradnje kupuje dionice tvrtke.

"Predsjednik Uprave Zvonimir Matić sa članovima Uprave i Nadzornog odbora te nekoliko direktora rade privatizacijsku pljačku Industrogradnje na štetu radnika, malih dioničara i države", rekao je Madžor na konferenciji za novinare.

Nadležna tijela dosad su se oglušila na sve kaznene prijave protiv Uprave, pa Madžor pretpostavlja da se radi o političkom sponzorstvu pljačke ili država nije zainteresirana za taj slučaj.

Uprava u posljednjih nekoliko godina provodi privatizaciju tvrtke otkupljujući vlastite dionice od državnih fondova, a te se dionice po nižoj cijeni od kupovne prenose na kreditnu otplatu članovima Uprave, Nadzornog odbora i odabranim pojedincima, kaže Madžor.

On tvrdi da skupina oko Matića sada ima 55 posto udjela a cilj joj je dobiti većinski paket. Mali dioničari imaju 10 posto, a ostali dioničari 35 posto dionica.

Po podacima Udruge malih dioničara, polovicom prošle godine 9.900 dionica prodano je dvadesetorici odabranih po cijeni od 1.500 kuna, no već krajem godine cijena dionica smanjenja im je na 450 kuna.

Krajem lipnja prodano je 8.000 dionica 22-ojici odabranih pojedinaca, no umjesto 700 kuna, kolika je tržišna cijena, dobili su ih za 450 kuna.

Madžor također navodi da je, prema njegovim izvorima u tvrtki, i danas u tijeku kupovina dionica Industrogradnje na burzi, a na jutrošnjem kolegiju odlučeno je da se kupuju sve dionice koje se pojave.

Zbog toga je Industrogradnja u 2003. poslovala s gubitkom od 80 milijuna kuna, a lani sa 116 milijuna gubitka, kaže predsjednik Udruge malih dioničara.

Pritom je sudbina 1.600 radnika sve neizvjesnija jer se stalno premještaju iz dioničkog društva u društva kćeri s minimalnim kapitalom, pa s propadanjem tih poduzeća postaju viškom i odlaze na burzu.

Novi sindikat najavio je jučer štrajk u cijeloj Industrogradnji zbog isplate umanjenih plaća radnicima i višemjesečne neuplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Iveković kaže da trenutno štrajkaju samo radnici Izoinda u Donjoj Lomnici, no ako ne bude pomaka, sindikat će idućeg tjedna pozvati na obustavu rada na svim Industrogradnjinim gradilištima.

Pozvao je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ministra financija Ivana Šukera da istraže tvrdnje navedene u tužbama, između ostalog i zašto je predmet Industrogradnje dobila državna odvjetnica čiji je suprug postao direktorom u toj tvrtki.

Iveković je također zatražio istragu o tome kako su djeca glavne državne revizorice Šime Krasić došla u posjed dva stana u Zagrebu, ustvrdivši da su Industrogradnji u zamjenu za te stanove dali udjele u tvrtki TGM.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙