FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Iranu izložene umjetnine Zapada od 1870. do kasnih 80-ih

TEHERAN, 3. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Iran je za javnost otvoriozbirku moderne umjetnosti Zapada, prema ocjeni stručnjaka najvećuizvan Europe i Sjedinjenih Država koja okuplja djela iz 70-ih godina19. stoljeća do kasnih 80-ih prošlog stoljeća.
TEHERAN, 3. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Iran je za javnost otvorio zbirku moderne umjetnosti Zapada, prema ocjeni stručnjaka najveću izvan Europe i Sjedinjenih Država koja okuplja djela iz 70-ih godina 19. stoljeća do kasnih 80-ih prošlog stoljeća.

Među umjetninama, koja su prvi put izložena javnosti u teheranskom Muzeju suvremene umjetnosti su i djela Pabla Picassa, Claudea Moneta, Andyja Warhola i Jacksona Pollocka, kazao je direktor muzeja Alireza Samiazar.

Tu vrlo vrijednu zbirku zapadne umjetnosti od oko 150 platna, prikupila je 70-ih godina prošlog stoljeća Farah Pahlavi, supruga pokojnog iranskog šaha Reze Pahlavija.

Djela među kojima su i platna s potpisom Renea Magritea, Vincenta Van Gogha, Joana Miroa, Salvadora Dalija i drugih, bila su tek nakratko izložena u muzeju nakon njegova otvorenja 1978. godine.

Kad je 1979. bio svrgnut šah Pahlavi, iranski vjerski vođe usprotivili su se zapadnoj kulturi kao "nemoralnoj" i zatvorili zbirku za javnost te je trebalo proteći više od 20 godina da ona opet ugleda svjetlo dana.

Međutim, tri platna ipak neće biti izložena kako bi se izbjeglo vrijeđanje osjećaja tvrdolinijskih vjerskih vođa, a među njima je polunaga djevojka Augustea Renoira, koju stručnjaci smatraju jednim od najvrednijih u kolekciji.

Za izložbu koja će se moći razgledati sedam tjedana britanski stručnjak Edward Lucie-Smith u svome komentaru na web stranici napisao je da je "najveća zbirka umjetnina iz toga razdoblja koja se nalazi izvan Zapadne Europe i Sjeverne Amerike"

Teheranski Muzej suvremene umjetnosti prošle je godine organizirao izložbu britanske skulpture s djelima Damiena Hirsta i Henryja Moorea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙