FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimpešta se kandidira za kulturnu prijestolnicu Europe 2010.

BUDIMPEŠTA, 17. kolovoza 2005. (Hina/MTI) - Budimpešta je istaknulasvoju kandidaturu za prestižni naslov Kulturne prijestolnice Europe2010. godine, priopćio je u srijedu novinarima budimpeštanskigradonačelnik.
BUDIMPEŠTA, 17. kolovoza 2005. (Hina/MTI) - Budimpešta je istaknula svoju kandidaturu za prestižni naslov Kulturne prijestolnice Europe 2010. godine, priopćio je u srijedu novinarima budimpeštanski gradonačelnik.

Gradonačelnik Gabor Demszky izrazio je nadu da će Budimpešta biti izabrana za Europsku kulturnu prijestolnicu 2010. godine zajedno s Essenom ili Goerlitzom u Njemačkoj. "Glavni je cilj pokazati Mađarsku i mađarsku kulturu Europi", rekao je Demszky.

Do sada su svoje prijave mađarskom ministarstvu kulture uputila i tri druga mađarska grada, Egere, Sopron i Gyor.

Mađarska će uz Njemačku 2010. izabrati jedan od svojih gradova za "kulturnu prijestolnicu". Ta titula sama po sebi ne pruža nikakve financijske dobiti no grad koji će biti izabran za kulturnu prijestolnicu može očekivati potporu vlade i EU-a za svoje programe kulture. Zastupnici u Europskom parlamentu predložili su da se iz fondova EU-a izdvoji po milijun eura za programe u dva grada.

Program kulturnih prijestolnica pokrenula je grčka ministrica kulture Melina Mercouri 1985. godine a zamišljen je kao način zbližavanja Europljana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙