FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poplave nanijele velike štete Hrvatskim šumama

ZAGREB, 2. rujna 2005. (Hina) - Katastrofalne poplave koje su proteklihdana pogodile Slavoniju nanijele su ogromne štete na šumskimprometnicama i prekinule šumskouzgojne radove, zbog čega je samo ušumariji Orahovica šteta procijenjena na oko 1,4 milijuna kuna,priopćeno je danas iz Hrvatskih šuma.
ZAGREB, 2. rujna 2005. (Hina) - Katastrofalne poplave koje su proteklih dana pogodile Slavoniju nanijele su ogromne štete na šumskim prometnicama i prekinule šumskouzgojne radove, zbog čega je samo u šumariji Orahovica šteta procijenjena na oko 1,4 milijuna kuna, priopćeno je danas iz Hrvatskih šuma.

Na području Našica najveće su štete nastale u brdskim predjelima Krndije i Papuka. Bujice su na više mjesta doslovce odnijele mostove, propuste i prijelaze, pa čak i dijelove ceste. Nabujala Drava izlila se iz korita u šumariji Donji Miholjac i potpuno zaustavila sječu topole. Visina vode na donedavnom šumskom radilištu trenutno iznosi oko metar i pol, a šteta koju Hrvatske šume imaju na tom području utvrdit će se nakon povlačenja vode, navodi se u priopćenju.

U Upravi šuma Požega najveće štete od obilnih kiša nastale su na šumskim prometnicama, gdje je uglavnom uništen gornji sloj šumskih cesta te mostovi i propusti. U šest šumarija Požege štete na šumskim prometnicama procjenjuju se na oko 402 tisuće kuna, a bit će i veće kada se procijene štete nastale zbog obustavljenih šumskih radova, stoji u priopćenju.

Štete od bujica pogodile su i područje zagrebačke Uprave, u šumariji Samobor. Zbog obilnih oborina došlo je do stvaranja velikih bujica i vodenih valova na rijeci Bregani i njezinim pritocima. Naselja u donjem toku rijeke bila su poplavljena, a velike štete pretrpjela je i šumarija Samobor jer su vodene bujice na većini šumskih cesta oštetile gornji sloj, dok su ceste za Dobri potok i Baćinu dragu u potpunosti uništene i jednostavno nestale. Te su prometnice bile jedina mogućnost pristupa i nužne za gospodarenje većim dijelom šuma Gospodarske jedinice Žumberak-Novoselska gora. U tijeku je utvrđivanje visine štete od bujice nakon čega će se pristupiti saniranju, a prve procjene govore da se radi o štetama od milijun kuna, priopćile su Hrvatske šume.

U dijelu šumarija na području Uprave šuma podružnice Osijek, Našice i Požega otežani su ili potpuno obustavljeni radovi, a posebni su problemi oko zbrinjavanja divljači. Divljač je najbolji pokazatelj opasnosti - desetak i više dana prije nadolaska najvećeg vodenog vala Dunava koji se očekuje ovih dana, primjećena je užurbana migracija jelenske divljači koja prelazi visok nasip koji se proteže južno od mjesta Batina na Dunavu sve do rijeke Drave, ističe se u priopćenju Hrvatskih šuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙