FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poplave u Europi

ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Zbog obilnih kiša tijekom vikendadio zemalja srednje i istočne Europe bilježi u ponedjeljak žrtve imaterijalne štete, a operacije spašavanja su u tijeku, javljajuagencije.
ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Zbog obilnih kiša tijekom vikenda dio zemalja srednje i istočne Europe bilježi u ponedjeljak žrtve i materijalne štete, a operacije spašavanja su u tijeku, javljaju agencije.

Dvije su osobe poginule u Austriji u izlijevanju rijeke na jugu Austrije, objavile su spasilačke službe a prenijela agencija APA.

Tijelo 50-godišnje žene pronađeno je noću na ponedjeljak pod ruševniama njezine kuće odnesene bujicom rijeke Mure u Gasenu blizu Brucka (Štajerska). Njezina 77-godišnja svekrva, koju su vatrogasci pronašli još živu pod ruševinama, preminula je u bolnici.

U Grazu je stanje zabrinjavajuće u očekivanju novih kiša i mobilizirane su stotine vatrogasaca, policajaca i vojnika.

U Mađarskoj je zbog obilnih kiša iz tračnica izletio teretni vlak blizu Veszprema na zapadu zemlje, no nitko nije ozlijeđen u nesreći.

Ustrajne kiše i izlijevanje rijeka izazvali su velike probleme zadnjih nekoliko dana te je gotovo tisuću kuća oštećeno dosad, a za sanaciju šteta trebat će, prema procjenama vlasti, više od milijun eura.

I Mađari strahuju od novih šteta jer su kiše najavljene sve do srijede.

Kiše u Švicarskeoj izazvale su klizanje tla noću na ponedjeljak na zapadu i u središtu zemlje a dvojica vatrogasaca izgubila su život, objavila je lokalna policija. Njih su dvojica sudjelovala u čišćenju terena u regiji Schwaendi blizu Luzerna kad ih je odnijela blatnena bujica.

Kiše su zadnjih dana u Švicarskoj dovele do zatvaranja dijelova željezničkih pruga u središtu zemlje i do prekida opskrbe električnom strujom. Nekoliko je sela u podnožju Alpa izolirano.

Klizanja tla i poplava bilo je i u području gorja Jura te na obalama Ženevskog jezera, na zapadu zemlje.

Bugarske su spasilačke službe mobilizirane kako bi pomogle područjima pogođenima poplavama blizu glavnoga grada Sofije i na istoku gdje su tisuće ljudi ostale bez krova nad glavom.

"Vojska je otkazala predviđene vojne vježbe kako bi pomagala unesrećenima", objavila je televizija bTV.

Tisuću vojnika treba do kraja listopada podići 70 kilometara brana, očistiti rijeke duž 58 kilometara, rekonstruirati ceste, mostove i kuće te ponovo vratiti u funkciju kanalizacijski sustav, objavio je ministar obrane Veselin Bliznakov.

Poplave su u Bugarskoj od lipnja do kolovoza izazvale smrt najmanje 24 osobe, a utopile su se stotine grla stoke, dok je 14.000 osoba ostalo bez krova nad glavom. Poplavljeno je više od 94.000 hektara obradive zemlje. Stručnjak ministarstva za okoliš Georgij Koprinkov kazao je da su "mjere obrane od poplava bile zanemarene jer su Bugarsku tijekom 25 godina pogađale suše".

Kiše, poplave i klizanje terena teško su pogodili i dijelove Turske gdje su četiri osobe, od kojih tri pripadnika iste obitelji, poginule zbog obilnih kiša i klizanja tla u pokrajini Rize na Crnome moru, objavio je guverner te pokrajine Enver Salihoglu. Olujne kiše zadnjih su dana pogodile sjeveroistočne pokrajine zemlje. Turska obala Crnog mora područje je poznato po velikom broju padalina i ondje redovito dolazi do klizanja tla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙