FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnjica Beslana: UNICEF poziva odrasle da štite djecu

NEW YORK/ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Pozivom odraslima da štitedjecu od ratnih sukoba, svjetska agencija za djecu (UNICEF) obilježavau četvrtak godišnjicu školske tragedije u ruskome gradu Beslanu kojaje rezultirala tragičnom brojkom od 331 mrtvih, među kojima više odpolovice djece, objavljeno je u priopćenju.
NEW YORK/ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Pozivom odraslima da štite djecu od ratnih sukoba, svjetska agencija za djecu (UNICEF) obilježava u četvrtak godišnjicu školske tragedije u ruskome gradu Beslanu koja je rezultirala tragičnom brojkom od 331 mrtvih, među kojima više od polovice djece, objavljeno je u priopćenju.

Naoružana skupina čečenskih terorista zauzela je 1. rujna 2004. Školu broj 1 u Beslanu u Ruskoj Federaciji uzevši kao taoce više od 1000 osoba, roditelja i djece okupljenih prvog dana školske godine, a tri dana poslije opsada je završena s više od 170 mrtve djece.

"Danas se pridružujemo beslanskim obiteljima u njihovu odavanju počasti umrlima u opsadi Škole broj 1.(...) Tijekom ta tri dana u rujnu 2004. napadnuta je sama svetinja djetinjstva. Time je stvorena nova dimenzija nečovječnosti", izjavila je u četvrtak regionalna direktorica UNICEF-a za srednju i istočnu Europu i Zajednicu Nezavisnih Država Maria Calivis.

Prema njezinim riječima koja UNICEF prenosi u priopćenju, djeca Beslana se danas okreću jedni drugima bez obzira na vjerske i etničke razlike.

Napad na Školu broj 1 i tragični događaji koji su slijedili dio su rastućeg nasilja protiv djece, piše UNICEF te podsjeća na tragične sudbine djece koje su diljem svijeta žrtve nevjerojatnog nasilja i seksualnog iskorištavanja, često i u vlastitu domu.

"Ne činimo dovoljno za našu djecu i možemo učiniti više", upozorila je Calivis.

U priopćenju UNICEF podsjeća da je prije beslanske tragedije počeo provedbu humanitarnog programa za Sjevernu Osetiju, što je osoblju te agencije Ujedinjenih naroda omogućilo da žurno reagira na posljedice opsade dostavom medicinskih potrepština u obližnje bolnice gotovo preko noći.

"I dok su neposredne fizičke potrebe djece zadovoljene, psihološki šok i dalje ostaje među njima", podsjeća UNICEF i dodaje "Svako je dijete u Beslanu bilo pogođeno ovom tragedijom".

UNICEF je stoga počeo provoditi program edukacije o miru i toleranciji za djecu i adolescente u Sjevernoj Osetiji, Ingušetiji, Čečeniji, Kabardino-Balkariji i Dagestanu kako bi poticao dijalog i toleranciju među djecom u tim pogođenim republikama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙