FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruske specijalne službe olakšale teroristima napad u Beslanu, tvrdi Basajev

MOSKVA, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Šamil Basajev, čovjek kojistoji iza zauzimanja škole u Beslanu, u utorak je izjavio da jepropali plan ruskih specijalnih službi omogućio njegovim militatantimaslobodan ulaz u regiju kako bi proveli napad u kojemu je prije gotovogodinu dana poginulo 330 ljudi, među kojima 186 školske djece.
MOSKVA, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Šamil Basajev, čovjek koji stoji iza zauzimanja škole u Beslanu, u utorak je izjavio da je propali plan ruskih specijalnih službi omogućio njegovim militatantima slobodan ulaz u regiju kako bi proveli napad u kojemu je prije gotovo godinu dana poginulo 330 ljudi, među kojima 186 školske djece.

Izjava Šamila Basajeva, najtraženijega čovjeka Rusije, objavljena je na internetskim stranicama separatista www.kavkazcenter.com nekoliko dana uoči godišnjice krvavih događaja u Beslanu u trenutku kada su ruske vlasti suočene s kritikama jer nisu uspjele razjasniti kako se to dogodilo.

Basajev tvrdi da je agent ruskih specijalnih službi poslan na tajni zadatak kako bi nagovorio pobunjenike da isplaniraju napad u Vladikavkazu, glavnome gradu Sjeverne Osetije koja graniči s Čečenijom. No agent je to priznao pobunjenicima koji su tako mogli napraviti alternativni plan.

Pobunjenicima je omogućen lagan ulazak u regiju jer su sigurnosne službe vjerovale da će ih uhititi kad krenu na Vladikavkaz, rekao je Basajev.

Pobunjenici su, međutim, otišli u Beslan.

"Od 31. kolovoza otvorili su nam put... a mi smo otišli u Beslan, promijenivši vrijeme i mjesto napada", rekao je Basajev koji sebe opisuje kao teorista.

Ruska vlada nije bila dostupna za komentar.

Povjerenstvo ruskog parlamenta još nije objavilo rezultate istrage, a novine izvješćuju da su dužnosnici u Kremlju, uključujući predsjednika Vladimira Putina, nezadovoljni napretkom istrage.

Basajev, koji je prošlog tjedna imenovan zamjenikom čelnika čečenskih separatista, rekao je da pobunjenici raspolažu brojnim informacijama.

"Mi imamo mnogo toga za reći no čekali smo da Rusi završe svoju 'istragu'. Oni taj proces odugovlače jer nemaju što reći narodu", rekao je Basajev. "Danas smo spremni na otvorenu međunarodnu istragu o događajima u Beslanu. Imamo živog sudionika operacije koji je spreman pružiti dokaze".

Nije jasno je li Basajev govorio o Nurpašiju Kulajevu, Čečenu kojemu je u svibnju suđeno zbog navodnog sudjelovanja u zarobljavanju talaca u beslanskoj školi. Vjeruje se da je Kulajev jedini militant koji je preživio napad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙