FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od sutra markice na kavu

ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Sutra, 1. rujna na snagu stupaZakon o posebnom porezu na kavu, prema kojemu ubuduće sva kava nahrvatskom tržištu mora biti obilježena posebnim markicama Ministarstvafinancija.
ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Sutra, 1. rujna na snagu stupa Zakon o posebnom porezu na kavu, prema kojemu ubuduće sva kava na hrvatskom tržištu mora biti obilježena posebnim markicama Ministarstva financija.

Sva kava koja se trenutno nalazi na policama trgovina i nije označena markicama moći će se tako prodavati do kraja rujna, a nakon tog roka sva kava morat će biti označena markicama, doznaje se u Ministarstvu.

Tijekom kolovoza proizvođači, prerađivači, odnosno tvrtke i fizičke osobe koje se bave prometom kave naručile i preuzele više od 20,2 milijuna markica za označavanje kave.

Osim kave za domaće tržište, markicama će se morati označiti i kava koja se izvozi.

Uvođenjem markica na kavu očekuje se smanjenje utaje poreza, odnosno povećanje prihoda od trošarina i PDV-a.

Procjene su Ministarstva da zbog nezakonite proizvodnje i prometa državni proračun godišnje gubi oko 70 milijuna kuna.

Prema statističkim podatcima, posljednjih se godina uvozilo oko 19.000 tona sirove kave godišnje.

No, statistika je primjerice u 2003., kada je također uvezena navedena količina sirove kave, zabilježila da je proizvodnja te godine iznosila samo 7.384 tone pržene kave i proizvoda od kave, što uvelike ne odgovara količini uvezene sirove kave.

Prema dostupnim podatcima u Zagrebu ima oko 65 pržionica i uvoznika kave, a u Hrvatskoj njih oko 200-tinjak, a procjenjuje se da značajan dio proizvodnje i prometa kavom u Hrvatskoj ostaje neevidentiran i da ga obavljaju neregistrirane pržionice, obrtničke radnje i druge osobe.

Prema podacima HGK, udio neregistriranog prometa kavom u Hrvatskoj lani je iznosio oko 45 posto, a udio neregistrirane proizvodnje oko 51 posto.

Stoga, kako su pojasnili u Ministarstvu financija, uvođenje markica na kavu treba dovesti do sređivanja stanja na tržištu, transparentnosti prometa i boljem poštivanju pozitivnih pravnih propisa.

Za one koji eventualno 'zaborave' staviti markicu, država je predvidjela visoke novčane kazne. Tako primjerice, na kaznu od 50 tisuća do čak 400 tisuća kuna, može računati pravna osoba koja na tržište stavi kavu bez odgovarajuće markice ili s krivotvorenom markicom.

(Hina) xtp ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙