FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i svijet suočeni s posljedicama razornog uragana

NEW YORK, 31. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države moguočekivati veće gospodarske poremećaje koji će se osjetiti i diljemsvijeta nakon što je nalet uragana Katrine zatvorio luke i pogodioproizvodnju nafte, mišljenja su analitičari.
NEW YORK, 31. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države mogu očekivati veće gospodarske poremećaje koji će se osjetiti i diljem svijeta nakon što je nalet uragana Katrine zatvorio luke i pogodio proizvodnju nafte, mišljenja su analitičari.

Uragan Katrina imao je devastirajući učinak, pri čemu su gradovi sravnjeni, luke na rijeci Mississippi zatvorene, obalne rafinerije ostale bez sirove nafte i naftna proizvodnja u Meksičkom zaljevu gotovo zaustavljena.

Ukupni gospodarski gubitci od jednog od najjačih uragana u američkoj povijesti mogli bi dosegnuti i do 35 milijardi dolara, kazao je Peter Zeihan, viši analitičar u Stratforu, globalnoj gospodarskoj i političkoj konzultantskoj tvrtki u Austinu, američkoj saveznoj državi Teksas.

"Veliko pitanje je u kojoj su mjeri rijeke i luke postale muljevite. Mogla bi trebati dva dana za rješavanje toga, a moglo bi trajati i dva mjeseca. Bude li trebalo više vremena, evo nas ravno u žetvi žita. SAD je najveći izvoznik žita u svijetu, a većina toga izvoza ide nizvodno rijekom Mississippi, pa bi cijene hrane i stočne hrane mogle naglo rasti širom svijeta", kazao je.

"Uvoz nafte i svih vrsta drugih roba bio bi blokiran uzvodno. Domaće cijene bi stoga skočile", dodao je.

Nakon udara uragana cijene sirove nafte skočile su na rekordnih više od 70 dolara po barelu. Globalna trgovina niza drugih roba i sirovina, uključujući žito, pamuk, soju, čelik, gnojivo i kovine bit će također pogođena, drže analitičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙