FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uragan Katrina malo oslabio pred New Orleansom

NEW ORLEANS, 29. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Uragan Katrina, kojiprijeti gradu New Orleansu, malo je oslabio u ponedjeljak ujutro te jeprebačen iz pete u četvrtu kategoriju uragana po Saffir-Simpsonovojljestvici, ali meteorolozi nisu isključili mogućnost da mu se snagaponovno pojača u blizini grada, objavile su američke vlasti.
NEW ORLEANS, 29. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Uragan Katrina, koji prijeti gradu New Orleansu, malo je oslabio u ponedjeljak ujutro te je prebačen iz pete u četvrtu kategoriju uragana po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, ali meteorolozi nisu isključili mogućnost da mu se snaga ponovno pojača u blizini grada, objavile su američke vlasti.

Prema Nacionalnom centru za uragane, Katrinu, koja treba zahvatiti dio obale Louisiane, obale Mississippija i Alabame, do granice s Floridom, prate vjetrovi koji dosežu 250 km na sat, to jest malo ispod minimalne brzine koja karakterizira uragane pete kategorije, najviše razine na ljestvici Saffir-Simpson.

"Očekuje se da Katrina pogodi kopno kao uragan četvrte kategorije ili penjući se u petu kategoriju", upozorio je Centar.

U strahu od uragana, koji bi do New Orleansa trebao doći tijekom dana, gradske vlasti u nedjelju su zapovijedile evakuaciju gotovo svih stanovnika polumilijunskog grada, a do večeri je područje New Orleansa i okolnih mjesta napustilo milijun ljudi.

Stručnjaci tvrde da je Katrina u stanju izazvati katastrofu biblijskih razmjera i ostaviti čak milijun stanovnika grada i okolice bez domova.

Centar za uragane na Sveučilištu u Luisiani procjenjuje da bi do utorka veliki dijelovi New Orleansa mogli biti pod vodom visine i do devet metara, dok bi 60 do 80 posto kuća mogao uništiti snažni vjetar.

Taj povijesni grad na ušću rijeke Mississippi u Meksički zaljev, izgrađen je uglavnom na močvarnom zemljištu, a većina njegovih zgrada nalazi se ispod razine mora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙