FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kasza: Napad na moju kuću je oblik pritiska na mađarsku manjinu

SUBOTICA, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Bacanje bombe ispred mojeobiteljske kuće samo je još jedan u nizu pritisaka kako bi se ja iostali Mađari iselili iz Vojvodine, izjavio je u srijedu predsjedniknajjače stranke vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza, ispred čije je kućeu Subotici u utorak ujutro bačena ručna bomba.
SUBOTICA, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Bacanje bombe ispred moje obiteljske kuće samo je još jedan u nizu pritisaka kako bi se ja i ostali Mađari iselili iz Vojvodine, izjavio je u srijedu predsjednik najjače stranke vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza, ispred čije je kuće u Subotici u utorak ujutro bačena ručna bomba.

Kasza se u izjavi za novosadski "Građanski list" upitao trebaju li Mađari živjeti "pod ovakvim pritiskom, u ovakvoj zemlji", istaknuvši kako ipak oštre reakcije premijera i predsjednika Srbije smatra utješnima.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u priopćenju za javnost je naveo da je napad na čelnika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) napad i na državu Srbiju, i zato će ona učiniti sve da se počinitelji što prije otkriju i kazne.

"Koštunica ovako čvrstu i jaku izjavu već odavno nije dao. Ja to cijenim", prokomentirao je Kasza, kojega je u utorak poslije podne posjetio srbijanski ministar policije Dragan Jočić.

Ministar Jočić je rekao da je namjera napadača destabilizacija međunacionalnih odnosa u Vojvodini i unošenje straha među pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica.

Napad na čelnika SVM-a osudio je i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk koji je ustvrdio kako signali i poruke koje šalju počinitelji ovog gnjusnog čina vraćaju srbijansko društvo u nedavnu prošlost.

Pred kuću predsjednika najjače stranke vojvođanskih Mađara u utorak ujutro bačena je ručna bomba koja je pričinila samo manju materijalnu štetu na fasadi njegove i susjedne kuće.

Lider SVM-a, jedan od najglasnijih kritičara bivšeg režima Slobodana Miloševića, od 1990. godine javno se zalaže i brani interese mađarske manjine u Srbiji.

Nakon prošlogodišnjih napada na pripadnike ove manjine, zbog kojih je Srbija bila izložena kritikama zemalja EU, ovo je jedan od najtežih incidenata protiv vojvođanskih Mađara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙