FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnik: srpski političari žele izazvati opasne incidente u Crnoj Gori

PODGORICA, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Visoki dužnosnik vladajućeDemokratske partije socijalista (DPS) izjavio je u ponedjeljak danajnovije izjave sa srpske političke scene ukazuju na mogućnostizazivanja incidenata u Crnoj Gori u idućem razdoblju a potiče ih "želja neugaslog velikosrpskog nacionalizma za velikom Srbijom".
PODGORICA, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Visoki dužnosnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) izjavio je u ponedjeljak da najnovije izjave sa srpske političke scene ukazuju na mogućnost izazivanja incidenata u Crnoj Gori u idućem razdoblju a potiče ih "želja neugaslog velikosrpskog nacionalizma za velikom Srbijom".

"Takva stajališta potvrđuju da su idućih dana i mjeseci mogući incidenti u Crnoj Gori, osobito nakon radikaliziranja klero-nacionalističkih i pravoslavno-fundamentalističkih snaga, kao i zalaska Srpske pravoslavne crkve (SPC) u sferu političkog djelovanja", kazao je Miodrag Vuković agenciji MINA.

Čelnici Narodnog pokreta "Peti oktobar" Vesna Pešić, Vladan Batić i Nenad Čanak upozorili su u nedjelju Crnu Goru na "opasnost od okupljanja snaga pod vodstvom Srpske pravoslavne crkve i premijera Vojislava Koštunice, čiji je cilj izazivanje sukoba na njezinu teritoriju i sprečavanje organiziranja referenduma".

Srpski premijer Vojislav Koštunica i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz pomoć vojske pripremaju rat Srbije s Crnom Gorom, tvrdi lider Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, pozivajući predsjednika Srbije Borisa Tadića da spriječi taj građanski rat, koji, kako je rekao, očekuje nakon referenduma u Crnoj Gori.

"Crnoj Gori se priprema bosanski scenarij. Kada prođe i uspije referendum o nezavisnosti, u što ne sumnjam, na sjeveru će se formirati nekakve srpske autonomne oblasti (SAO) kao u Bosni", kazao je Čanak beogradskim medijima.

Čanak predviđa "novi Dayton o Crnoj Gori, s jednom razlikom što bi mirovni sporazum umjesto Slobodana Miloševića potpisao Koštunica".

U Srbiji se, pod vodstvom Crkve i premijera Vojislava Koštunice, okupljaju snage čiji je cilj izazivanje sukoba u Crnoj Gori i sprečavanje referenduma, kazala je u ponedjeljak Vesna Pešić, jedna od čelnika pokreta "5. oktobar", a izjavu su prenijeli podgorički mediji.

Pešić je kazala da je u proces protiv Crne Gore uključena i vojska, kao i da ga podržavaju iskusne strukture režima bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori snažniji je politički akter nego cjelokupna opozicija, ocijenio je bivši šef diplomacije državne zajednice Goran Svilanović.

On smatra da je Vlada Srbije otvorila veći prostor za utjecaj SPC na političke odnose nego bilo koja dosadašnja Vlada, te da je "potpuno neočekivano dobila veliku podršku i od srpskog predsjednika Borisa Tadića".

Miodrag Vuković ocijenio je da bi Crna Gora trebala pojačati suradnju s demokratskim snagama u Srbiji koje bi morale spriječiti vrlo moguću propast te države.

"Jačanje suradnje neophodno je u cilju sprječavanja totalnog pada države Srbije, u kojoj se, posljednjih dana i mjeseci, rehabilitiraju ljudi i institucije starog režima. Može se slobodno reći da njihove riječi potvrđuju istinu kako je u Srbiji i dalje sve isto, samo njega nema" (Slobodana Miloševića), ocijenio je Vuković.

Vuković tvrdi da su te izjave dokaz o tome tko komplicira odnose između Srbije i Crne Gore, tko je kriv i ne želi se suočiti sa neveselom stvarnošću da je državna zajednica i definitivno propao projekat.

"One su dokaz da izbjegavanje odustajanja od tog projekta predstavlja katastrofalno gubljenje vremena sa sve težim posljedicama", rekao je Vuković.

Podsjetio je da je Srbija ponovo zahladila odnose s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Metohijom, Makedonijom, kao i Crnom Gorom.

Crnogorska oporba, međutim, ocjene Nenada Čanka, Vesne Pešić i Gorana Svilanovića tumači kao "izjave marginalnih političkih ličnosti iz Srbije", te da su one "naručene od Mila Đukanovića radi stvaranja predreferendumske atmosfere".

Narodna stranka (NS) optužila je danas crnogorsku vlast da je spremna da sruši sve i uhapsi mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, pitajući da li režim, pod firmom referenduma, priprema novu "oluju" za srpski narod u Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙