FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimpešta daje Mađarima u dijaspori posebnu osobnu iskaznicu?

SUBOTICA, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Svi Mađari koji žive izvanMađarske mogli bi od svoje matične zemlje dobiti posebne osobneiskaznice koje bi im omogućile da bez viza putuju u zemlje Europskeunije, prenio je u ponedjeljak novosadski "Građanski list".
SUBOTICA, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Svi Mađari koji žive izvan Mađarske mogli bi od svoje matične zemlje dobiti posebne osobne iskaznice koje bi im omogućile da bez viza putuju u zemlje Europske unije, prenio je u ponedjeljak novosadski "Građanski list".

"Uvođenje ove specifične osobne iskaznice koja bi se na osnovi nacionalne vize izdavala u Budimpešti, ima pravno utemeljenje kao i ona koju su Grci uveli za Grke u Albaniji", prenosi list pozivajući se na pisanje mađarskih medija.

Iskaznica bi Mađarima koji žive izvan matice zemlje omogućila pravo boravka na neodređeno vrijeme u Mađarskoj, kao i pravo na rad u toj zemlji, dok bi u ostalim zemljama EU njezini vlasnici mogli boraviti najviše 90 dana.

U zajednici vojvođanskih Mađara ova se najava tumači kao nastojanje mađarske vlade da odgovori sve glasnijim zahtjevima Mađara u dijaspori da im se dodijeli državljanstvo matične domovine.

Predsjednik jedne od mađarskih stranaka u Vojvodini Andras Agoston u izjavi za Građanski list navodi da to rješenje i nije tako dobro kako se misli "jer bi Mađarska morala pregovarati s vladama svih zemalja EU".

"Pregovaranje o ovom osobnom dokumentu veoma je dug proces s neizvjesnim rezultatom", zaključio je Andras Agoston.

Mađari u dijaspori, kojih je oko 5 milijuna, već godinama traže od svoje matične zemlje pravo na stjecanje njezina državljanstva.

Referendum koji je u prosincu prošle godine tim povodom organizirala mađarska vlada pokazao je da u Mađarskoj ne postoji spremnost da se sunarodnjacima u dijaspori dodijeli mađarsko državljanstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙