FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zašto mačke ne mogu voditi slatki život

WASHINGTON, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) -
WASHINGTON, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) -

Mačke će možda s užitkom, kako se barem ljudima čini, pojesti sladoled, ali zasigurno ne zbog njegove slasti jer te životinje naprosto nemaju razvijen osjet za slatko, objavili su u utorak znanstvenici.

Domaće mačke, ali i velike divlje mačke, imaju nešto drukčiji receptorski gen za slatko nego ostali sisavci, objasnili su britanski i američki znanstvenici.

Prema njihovim riječima, vlasnici mačaka znaju da one imaju osebujne želje kad je riječ o hrani, ali sve redom "frkću nosom" kada im se ponudi slatka hrana, osim ako ne sadržava neke druge sastojke, poput maslaca ili želatine.

"Jedno od objašnjenja jest da mačke ne mogu otkriti slatke sastojke, šećer i ostale zaslađivače, jer je njihov receptor za slatko oštećen", tvrde molekularni biolozi Sveučilišta "Cornell" u New Yorku.

Sisavci inače osjećaju slatko pomoću receptora nazvanog T1R, s dva podtipa T1R2 i T1R3. Znanstvenici sada pokušavaju utvrditi koliko je ta molekularna promjena utjecala na evoluciju mesožderskog ponašanja mačaka. Pitanje je što je bilo prije: mesožderski apetit ili gubitak proteina T1R2.

Nije čudo da su mačke mrzovoljne i živčane, šale se znanstvenici. Prvo, moraju loviti hranu, a drugo, ne mogu uživati u desertu. Naime, ostali mesožderi, poput medvjeda, pasa ili rakuna vole slatko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙