FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libanon: U slučaju Hariri osumnjičeni bivši visoki sigurnosni dužnosnici

BEJRUT, 30. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Četiri bivša visoka dužnosnikalibanonskog pravosuđa i sigurnosnih službi u utorak su privedeni zbogsumnje da su sudjelovali u ubojstvu bivšeg premijera te države,potvrdio je aktualni premijer Libanona Fuad Seniora.
BEJRUT, 30. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Četiri bivša visoka dužnosnika libanonskog pravosuđa i sigurnosnih službi u utorak su privedeni zbog sumnje da su sudjelovali u ubojstvu bivšeg premijera te države, potvrdio je aktualni premijer Libanona Fuad Seniora.

Uhićenja su uslijedila na temelju zahtjeva Istražne komisije UN, pod vodstvom njemačkog državnog odvjetnika Detleva Mehlisa, koja je osnovana kako bi se rasvijetlilo politički motivirano ubojstvo Rafika Haririja. U atentatu na Haririja izvršenom 14. veljače ove godine je uz Haririja poginulo još 20 osoba.

Kako je priopćilo libanonsko ministarstvo pravosuđa, svu četvoricu uhićenika trenutno saslušava Istražno povjerenstvo u Monteverdiju, sjeveroistočno od Bejruta.

Prema informacijama iz libanonskih sigurnosnih izvora, među uhićenima se nalazi bivši ministar pravosuđa Adnan Adun, bivši šef kontraobavještajne službe Ali al-Hadž, bivši šef vojne obavještajne službe Raymond Asar i bivši šef službe za zaštitu ustavnog poretka Džamil al-Sajjid. Svi uhićeni istaknuti su pobornici prosirijske struje u libanonskoj politici. Prema istom izvoru, nalog za uhićenje izdan je i protiv bivšeg prosirijskog parlamentarnog zastupnika Nasira Kandila koji se trenutno nalazi u Siriji.

Pristaše ubijenog premijera Haririja za ubojstu su okrivljali sirijsku obavještajnu službu i prosirijske strukture u vojno-obavještajnom vrhu samog Libanona. Nakon serije prosvjeda u travnju ove godine sirijske su se snage povukle iz Libanona.

Istražno povjerenstvo UN-a je s libanonskim vlastima potpisalo memorandum kojim se određuje da može zatražiti od libanonskog pravosuđa izdavanje uhidbenih naloga protiv osoba, osumnjičenih za umiješanost u atentat na Haririja. Povjerenstvo je dosada već ispitalo više od 240 osoba.

Šef istražnog povjerenstva Mehlis "obećao je obavijestiti libanonskog glavnog državnog odvjetnika o rezultatima istrage i indicijama kojima raspolaže kao i preporukama povjerenstva, prepuštajući libanonskom pravosuđu brigu o donošenju odgovarajućih odluka u skladu s libanonskim zakonima, rezolucijom 1595 Vijeća sigurnosti UN i memorandumom koji su potpisali Libanon i UN", kazao je u utorak libanonski ministar pravosuđa Charles Rizk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙