FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na vijest o smrti kralja Fahda (2)

ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Novi vladar Saudijske Arabije, princAbdullah koji će naslijediti kralja Fahda, objavio je da neće bitipromjena u vladinu kabinetu, prenijela je saudijska televizija doksvjetske agencije prenose reakcije i izraze sućuti povodom smrtisaudijskog suverena koji je u ponedjeljak preminuo nakon duge i teškebolesti.
ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Novi vladar Saudijske Arabije, princ Abdullah koji će naslijediti kralja Fahda, objavio je da neće biti promjena u vladinu kabinetu, prenijela je saudijska televizija dok svjetske agencije prenose reakcije i izraze sućuti povodom smrti saudijskog suverena koji je u ponedjeljak preminuo nakon duge i teške bolesti.

Agencija Reuters izvještaa da je princ Abdullah, polubrat pokojnog kralja, brzo proglašen nasljednikom te da je riječ o glatkom nasljeđivanju koje se ne bi trebalo odraziti na tržište nafte, s obzirom da je Saudijska Arabija navjeći izvoznik tog energenta.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u svojoj je poruci sućuti kazao da je "pod vodstvom kralja Fahda, zemlja doživjela znatan napredak" i da je kralj Fahd "priznavao zahtjeve modernog svijeta" a istodobno se "čvrsto rukovodio načelima i tradicijama islama u dobroj tradiciji svojih prethodnika".

"Kralj (Fahd) je bio istinski prijatelj Ujedinjenih naroda od početka i prisustvovao je 1945. inauguraciji Organizacije", prisjetio se Annan.

Američki predsjednik George Bush telefonirao je prijestolonasljedniku Abdallahu kako bi mu izrazio sućut ali istodobno i čestitao na kruni, objavio je glasnogovornik Bijele kuće.

"Veže nas blisko partnerstvo sa Saudijskom Arabijom i dobri odnosi i predsjednik drži kralja Abdullaha prijateljem", kazao je glasnogovornik Scott McCllelan te najavio da sam Bush neće prisustvovati pogrebu kralja Fahda ali će SAD poslati izaslanstvo na pogreb.

Američki dužnosnici očekuju da kraljeva smrt neće imati učinka na američke odnose s ključnim saveznikom u arapskom svijetu.

Saudijska Arabija ključni je saveznik politike koju provodi Bush u naftnome sektoru i ratu protiv terorizma. Dvije su zemlje radile na smanjenju napetosti nakon napada na SAD 11. rujna 2001., jer su većina samoubojica koji su sudjelovali u napadima na New Yiork bili Saudijci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svojim je izrazima sućuti saudijskoj kraljevskoj kući kazao da će se "u Rusiji sjećati koliko je njegovo veličanstvo pridonijelo zadnjih godina da se rusko-saudijski odnosi podignu na kvalitetniju razinu".

Španjolska vlada proglasio je utorak danom nacionalne žalosti zbog smrti kralja Fahda "zbog dubokih povijesnih prijateljskih veza i solidarnosti" koja postoji između dviju zemalja.

Izraze sućuti uputio je kralj Juan Carlos irazivši "duboku bol" koji je običaoa privatno posježćivati kralja Fahda dok je ovaj boravio u svojoj rezidenciji Marbella na jugu Španjolske.

Madrid smatra kralja Fahda "posrednikom u među arapskim sukobima" i podsjeća na njegovo zauzimanje za "potpuni mir i stabilnost na Bliskom istoku putem "plana Fahd" iz 1982. koji je usvojila Arapska liga te na njegov doprinso okončanju rata u Libanonu.

Libanon je izrazio trodnevnu žalost nakon smrti kralja kojeg Lilbanonci cijene kao arhitekta sporazuma iz Taefa kojim je završio libanonski građanski rat (1975-1990.). "Libanonski gubitak smrtu kralja Fahda je golem. Izgubili smo velikog brata koji je stajao uz nas i branio naša praa i pomogao nam završiti ratove na našim područjima i pomogao obnoviti naše gospodarstvo", stoji u pisanoj izujavi libanonskog predsjednika Emilea Lahouda.

Saad Hariri, sina ubijenog libanonskog premijera Rafika Haririja, poručio je da je "smrt kralj Fahda guibitak ne samo za Saudijce već za muslimane i Arape općenito". Premijer Hariri, ubijen 14. veljače u bombaškom napadu, zadržao je saudijsko državljanstvo.

Trodnevnu žalost proglasio je Alžir, a državna televizija objavila je da će predsjednik Abdelaziz Bouteflika predvoditi izaslanstvo svoje zemlje na pogrebu u utorak u Rijadu.

Izraze sućuti povodom smrti uputio je i afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji se spomenuo Fahdove potpore Afganistancima.

Irak će poštivati trodnevnu žalost od utorka u spomen na kralja Fahda a izraze sućuti uputili su visoki dužnosnici među kojima i predsjednik Jalal Talabani.

Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer izrazio je žaljenje zbog gubitka "istinskog prijatelja" Turske te je izrazio nakanu nastaviti razvijati "već duboko ukorijenjene veze" sa saudijskim kraljevstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙