FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libanon i Sirija dogovorili da će normalizirati napete odnose

Sirija-LIBANON-SIRIJALibanon i Sirija dogovorili da će normalizirati napete odnose Bejrut i Damask dogovorili suu nedjelju da će ponovno normalizirati odnose, koji su napeti nakonmasovnih protusirijskih prosvjeda u Libanonu i povlačenja sirijskihpostrojba iz te zemlje.

DAMASK, 31. srpnja 2005.(Hina/Reuters)

Bejrut i Damask dogovorili su u nedjelju da će ponovno normalizirati odnose, koji su napeti nakon masovnih protusirijskih prosvjeda u Libanonu i povlačenja sirijskih postrojba iz te zemlje.

Fuad Siniora, predsjednik prve libanonske vlade otkako je Sirija napustila njegovu zemlju, posjetio je u nedjelju Damask i sastao se sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom kako bi dvije zemlje normalizirale međusobne odnose.

"Dvije strane potvrdile su obvezu da rade na uspostavi sirijsko-libanonskih odnosa utemeljenih na obostranom poštivanju, daleko od svega što bi moglo pokvariti specifične odnose između dviju bratskih zemalja", stoji u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka sirijskog predsjednika i libanonskog premijera.

"Te bratske zemlje priželjkuju pojačanu suradnju, razmjenu i solidarnost te iskrenu i konstruktivnu suradnju uz poštivanje načela njihova suvereniteta i nezavisnosti", ističe se u izjavi.

U prvom službenom posjetu stranoj zemlji otkako je preuzeo dužnost Siniora je istaknuo strog sirijski granični nadzor, koji je libanonski izvoz prošlih tjedana doveo gotovo na mrtvu točku.

Na pitanje o dugim kolonama kamiona prema sirijskome graničnom prijelazu, preko kojega je jutros i sam doputovao, Siniora je rekao kako svakako želi da se taj problem brzo riješi.

Sirija tvrdi kako je granični nadzor sigurnosna mjera nakon što su carinici pronašli eksploziv u kamionu koji je stigao iz Libanona.

No, Libanonci smatraju da je riječ o osveti za protusirijsko raspoloženje potaknuto ubojstvom bivšeg premijera Rafika al-Haririja u Bejrutu u veljači. Mnogi misle da Sirija stoji iza tog ubojstva, što Damask odlučno opovrgava.

Na konferenciji za novinare dvojica premijera - Siniore i njegov kolega iz Sirije Nadži al-Otari najavili su da će se problem "tvrde granice" uskoro riješiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙