FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga "Iseljena Hrvatska"

ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Opširnu ilustriranu knjigu"Iseljena Hrvatska" Ivana Čizmića, Marina Sopte i Vlade Šakića upravoje objavio zagrebački nakladnik Golden marketing-Tehnička knjiga" usunakladništvu s Institutom za društvena istraživanja "Ivo Pilar".
ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Opširnu ilustriranu knjigu "Iseljena Hrvatska" Ivana Čizmića, Marina Sopte i Vlade Šakića upravo je objavio zagrebački nakladnik Golden marketing-Tehnička knjiga" u sunakladništvu s Institutom za društvena istraživanja "Ivo Pilar".

Autori pišu o iseljavanju Hrvata tijekom proteklih stoljeća, njihovu društvenom, vjerskom i političkom organiziranju u novoj domovini te povezanosti s domovinom.

"Hrvati su tipičan narod iseljenika koji su stoljećima bježali pred turskim osvajačima i naseljavali se u Austriji, Ugarskoj i Italiji", piše urednik knjige Franjo Maletić, dodajući kako su kasnije Hrvati odlazili u Ameriku, Australiju, Novi Zeland i Južnu Afriku.

Po njegovim riječima posljedica tako masovnoga egzodusa je stoljetno postojanje dvije Hrvatske. Napominje kako je posebno bila važna moralna, politička, materijalna i vojna pomoć iseljenih Hrvata u Domovinskom ratu i uspostavi neovisne Hrvatske te podsjeća kako su iseljeni Hrvati osnovali i izgradili na stotine hrvatskih domova i crkava. Kako navodi unatoč visokoj cijeni koju su platili u doseljeničkom životu, naši ljudi mogu biti zadovoljni postignutim.

Knjiga "Iseljena Hrvatska" (504 str.) ilustrirana s 1400 fotografija, u četiri poglavlja, obrađuje iseljavanje Hrvata, njihov dolazak u novu domovinu, političko organiziranje i djelovanje te identitet i budućnost iseljene Hrvatske.

Povjesničar Ivan Čizmić (1934.) autor je više knjiga, a među njima i knjige "Hrvati u životu SAD". Psiholog Vlado Šakić (1954.) ravnatelj je Instituta za društvena istraživanja "Ivo Pilar", a objavio je, uz ine, knjigu "Načelo Vukovara". Povratnik iz iseljeništva Marin Sopta je publicist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙