FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Angela Merkel obećaje promjene

ZAGREB/DORTMUND, 28. kolovoza 2005. (Hina) - Konzervativnakandidatkinja za mjesto novog njemačkog kancelara Angela Merkelpozvala je u nedjelju na stranačkoj konvenciji demokršćana u DortmunduNijemce da iskoriste "povijesnu priliku" i okončaju vladavinusocijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera, izvješćuju svjetskeagencije.
ZAGREB/DORTMUND, 28. kolovoza 2005. (Hina) - Konzervativna kandidatkinja za mjesto novog njemačkog kancelara Angela Merkel pozvala je u nedjelju na stranačkoj konvenciji demokršćana u Dortmundu Nijemce da iskoriste "povijesnu priliku" i okončaju vladavinu socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera, izvješćuju svjetske agencije.

Trosatna konvencija organizirana u američkom stilu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji dokaz je sve veće vjere demokršćana u izbornu pobjedu 18. rujna, piše Reuters.

Ta je savezna pokrajina, inače najnapučenija u zemlji, bila dugogodišnje uporište Schroederovih socijaldemokrata, a konzervativci su im je preoteli na regionalnim izborima u svibnju.

"Imamo povijesnu priliku" da vratimo zemlju na pravi put, poručila je Merkel, upozoravajući na "katastrofalnu bilancu" sedmogodišnje vladavine koalicije socijaldemokrata i Zelenih.

"Crveno-zelena koalicija nije uspjela. Njemačkoj trebaju promjene", poručila je, prenosi France presse.

"Mojom vladom dominirat će odlučnost da obnovimo domovinu", rekla je Merkel u govoru pred oko tisuću stranačkih delegata i 10.000 pristaša od kojih su mnogi bili odjeveni u narančasto, boju kampanje, kojom se želi aludirati na mladost i promjene, ali i na "narančastu revoluciju" u Ukrajini.

Najveći naglasak stavila je na rekordnu nezaposlenost u zemlji kojom je pogođeno 4,7 milijuna ljudi ili gotovo 12 posto radne snage, izvješćuje dpa.

"Radna mjesta bit će apsolutni prioritet", naglasila je.

Za vanjsku politiku u govoru je ostavila malo prostora. Ponovno je naglasila važnost održavanja veza sa Sjedinjenim Državama te ponovila da se protivi punopravnom članstvu Turske u Europskoj uniji. Merkel za Ankaru predviđa samo privilegirano partnerstvo, što je ponovila i u petak u otvorenom pismu europskim čelnicima.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da demokršćani vode ispred socijaldemokrata s oko 12 do 16 posto i većina analitičara smatra da Schroederova vladajuća koalicija više nema dovoljno vremena da stvari okrene u svoju korist.

Situacija će, međutim, biti neizvjesna do posljednjeg trenutka zbog novoosnovane Lijeve stranke u kojoj su reformirani komunisti s istoka i disidenti iz SPD-a koji se ne slažu s politikom kancelara Schroedera.

Stranka koju vodi bivši čelnik SPD-a Oskar Lafontaine u ispitivanjima dobija između 8 i 10 posto glasova zbog čega je moguće da koalicija CDU/CSU i Liberalno demokratske stranke (FDP) ne dobije većinu.

Merkel bi tada mogla biti prisiljena na "veliku koaliciju" sa Schroederovim SPD-om, no oboje su već jasno dali do znanja da taj politički brak ne priželjkuju.

Lijeva stranka mogla bi ipak izgubiti dio potencijalnih glasača zbog Lafontaineove sklonosti luksuzu.

Unatoč predizbornoj kampanji, Lafontaine je, naime, otišao na desetodnevni odmor u Španjolsku, a za povratak na intervju u Njemačku, prema pisanju lista Bild am Sonntag, tražio je navodno privatni mlažnjak, što je izazvalo popriličan skandal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙