FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen 8. Međunarodni festival folklora "Karlovac 2005."

KARLOVAC, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Završnim nastupom folklornihansambala iz Austrije, Grčke, Italije, Poljske, Rumunjske i Hrvatskevečeras je u Karlovcu, na pozornici Dana piva, završen 8. Međunarodnifestival folklora "Karlovac 2005.",
KARLOVAC, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Završnim nastupom folklornih ansambala iz Austrije, Grčke, Italije, Poljske, Rumunjske i Hrvatske večeras je u Karlovcu, na pozornici Dana piva, završen 8. Međunarodni festival folklora "Karlovac 2005.",

Svi ansambli, koji su u proteklih sedam dana posjetiteljima približili raznoliku europsku tradicijsku baštinu, članovi su UNICEF-ove Međunarodne asocijacije organizatora i sudionika međunarodnih festivala folklora (CIOFF).

Tajnik CIOFF-a za Hrvatsku Ante Cukrov rekao je svečanom zatvaranju kako i Karlovac i folklorni ansambl Matija Gubec" (kao izvršni organizator Međunarodnog festivala folklora) imaju punu potporu CIOFF-a da nastave s organizacijom festivala, jer je on koncepcijski i organizacijski vrlo dobar.

Ocijenio je i kako je premali broj međunarodnih festivala u Hrvatskoj (Zagreb, Velika Gorica, Vinkovci, Gornje Jelenje, Osijek i Karlovac) jer Hrvatska ima 100-tinjak kvalitetnih ansambala a njeguje prvenstveno lokalne smotre folklora, poput Đakovačkih vezova i Vinkovačkih jeseni.

"Budući da je prezentacija našega folklornog blaga u svijetu vezana na razmjenu i reciprocitet, takve (lokalne) smotre ne pridonose dovoljno širenju spoznaje o onome što imamo i što etnolozi i etnografi vrijedno bilježe i 'konzerviraju', a čemu je prava vrijednost ako živi", rekao je Cukrov.

Za iduću je godinu najavio dva nova međunarodna festivala, i to u Poreču i Slavonskom Brodu, tako da ćemo uskoro imati šest ili sedam kvalitetnih festivala međunarodnog karaktera.

Željko Šančić, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodnog festivala folklora na ceremonijalu zatvaranja rekao je da je u osam godina postojanja festival ugostio ansamble iz 26 zemalja s četiri kontinenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙