FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Rumunjskoj nastupila tri KUD-a iz Hrvatske

RESITA, , 14. kolovoza 2005. (Hina) - Tri kulturno-umjetnička društvaiz Hrvatske nastupila su na tradicionalnome Međunarodnom festivaluetničke kulture u Resiti (Rešica), koji se održava od 11. do 14.kolovoza u zapadnoj rumunjskoj pokrajini Karaš Severinu.
RESITA, , 14. kolovoza 2005. (Hina) - Tri kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske nastupila su na tradicionalnome Međunarodnom festivalu etničke kulture u Resiti (Rešica), koji se održava od 11. do 14. kolovoza u zapadnoj rumunjskoj pokrajini Karaš Severinu.

Izvornim folklornim stvaralaštvom, pjesmama i plesovima te stiliziranim i koreografiranim folklorom predstavili su se Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" iz Siska, KUD-ovi "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova i iz Velikoga Trojstva te domaći KUD "Karaševska zora" iz obližnjega Karaševa, u kojem živi nekoliko tisuća Hrvata koji su od dolaska na to područje prije više od šest stoljeća očuvali svoj nacionalni identitet, jezik, pismo i običaje.

Nastupi folkloraša iz Hrvatske ostvareni su u suradnji s KUD-om "Karaševska zora" i udrugom Zajedništvom Hrvata u Rumunjskoj.

Organizatori Festivala, predstavnici grada Rešice, zahvalili su folklornim ansamblima i KUD-ovima iz Hrvatske na dobrim i kvalitetnim nastupima te zanimljivom i atraktivnom predstavljanju folklorne baštine i običaja Hrvata iz domovine.

Članovima folklornih sastava na prigodnoj su svečanosti u Karaševu zahvalili i predsjednik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj i saborski zastupnik hrvatske nacionalne manjine u rumunjskome parlamentu Milja Radan, predsjednik KUD-a "Karaševska zora" Nikola Gera te načelnik karaševske općine Petar Bogdan.

Predsjednik sisačko-moslavačke Županijske skupštine Zvonko Belošević i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Rajko Mladenović najavili su da će se nastaviti uspješna i korisna kulturna suradnja s karaševskim KUD-om i Zajedništvom Hrvata u Rumunjskoj.

Pritom su istaknuli kako je iznimno važno proširiti suradnju Hrvata iz domovine s Hrvatima u svijetu, a karaševsko područje, na kojem u sedam naselja živi oko 7500 Hrvata i katolika, jedno je od najstarijih i najautentičnijih među hrvatskim iseljeništvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙