FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: HUSSAIN PRIZNAO DA JE NOSIO RUKSAK S EKSPLOZIVOM

RIM: HUSSAIN PRIZNAO DA JE NOSIO RUKSAK S EKSPLOZIVOMRIM, 30. srpnja 2005. (Hina/AR) - Britanski državljanin somalijskogpodrijetla Osman Hussain (27), uhićen u petak predvečer u Rimu podoptužbom sudjelovanja u neuspjelom atentatu u Londonu od 21. srpnja,priznao je da je u svome ruksaku nosio eksploziv, objavljuje u subotulist Corriere della Sera.
RIM, 30. srpnja 2005. (Hina/AR) - Britanski državljanin somalijskog podrijetla Osman Hussain (27), uhićen u petak predvečer u Rimu pod optužbom sudjelovanja u neuspjelom atentatu u Londonu od 21. srpnja, priznao je da je u svome ruksaku nosio eksploziv, objavljuje u subotu list Corriere della Sera.

Osman Hussain, alias Hamadi Isaac, dobro govori talijanski, a otac mu živi u Bresci. Kaže da je u ruksaku nosio eksploziv, ali samo da bi načinio neku "demonstrativnu akciju, bez mrtvih".

Njegova verzija demantira britanskog premijera Tonyja Blaira, koji je rekao kako londonski atentati nisu povezani s ratom u Iraku.

Hussain kaže kako su u jednoj dvorani u Londonu gledali snimke rata u Iraku i dogovorili se da trebaju nešto poduzeti. Tako su odlučili "zastrašiti" Londončane. Opovrgava bilo kakvu povezanost s terorističkim organizacijama, a posebno s Al Qaedom.

"Išao sam u sportsku dvoranu u Notting Hillu i tamo sam upoznao Muktara Ibrahima (koga je uhitio Scotland Yard pod optužbom da je šef skupine) i on mi je dao uputstva za atentat. On me naučio kako se proizvedi bomba".

"Religija tu nema nikakve veze. Muktar nam je pokazivao videosnimke rata u Iraku. Govorio je kako moramo načiniti nešto krupnoga. Trebali smo načiniti neku akciju, ali nismo trebali izazvati smrt", kaže Hussain.

Hussain je doputovao u Rim iz Londona kako bi posjetio brata koji živi u Italiji. Policija je slijedila trag koji je dobila od Scotland Yarda. Britanska policija ga je sljedila prateći mobitel s kojim se služio, a taj je bio na ime njegova brata u Rimu. Iz Londona je Hussain prešao vlakom u Pariz, a zatim preko Milana u Rim, gdje je u petak kasno poslije podne uhićen pokraj željezničke postaje Termini i nije prožio otpor talijanskoj policiji.

Drugi i treći napadač na London uhićeni su ranije u petak u dvjema odvojenim racijama u britanskom glavnom gradu. Iako njihova imena nisu objavljena, vjeruje se da je jedan od njih Muktar Said Ibrahim (27), Eritrejac kojeg je policija ranije identificirala kao osobu koja je ostavila ruksak s eksplozivom u autobusu u istočnom Londonu.

Prvi napadač, Somalac Yasin Hassan Omar, uhićen je prije dva dana u Birminghamu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙