FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko Kvarner predstavio jesensku kampanju protiv "Družbe Adrie"

NJIVICE,26. kolovoza 2005.(Hina) - Ekološka udruga Eko Kvarnerpredstavila je danas na konferenciji za novinstvo svoju jesenskukampanju protiv provedbe projekta "Družba Adria".
NJIVICE,26. kolovoza 2005.(Hina) - Ekološka udruga Eko Kvarner predstavila je danas na konferenciji za novinstvo svoju jesensku kampanju protiv provedbe projekta "Družba Adria".

Eko Kvarner smatra da se taj projekat transporta nafte Jadranom može onemogućiti negativnom ocjenom Komisije koja se bavi Studijom o utjecaju na okoliš, snažnim sudjelovanjem građana u javnoj raspravi o toj Studiji, odlukom Vlade i Hrvatskog sabora te protivljenjem međunarodne zajednice, što bi se ostvarilo uz pomoć Europske stranke zelenih.

Udruga je izrazila zadovoljstvo kritičkim stajalištem većine članova Komisije za ocjenu Studije o utjecaju na okoliš projekta Družba Adria, procijenivši da ta Studija neće dobiti pozitivnu recenziju Komisije.

Predstavnci Eko Kvarnera ujedno su izrazili žaljenje što se rok za ocjenu Studije nepotrebno produžio, a njenim autorima dale dvije dodatne mogućnosti da ju poprave.

Također su napomenuli kako će ocjena Komisije biti i temelj za konačnu odluku Vlade i Hrvatskog sabora o prihvaćanju ili odbacivanju projekta.

Ako svi ovi postupci ne dovedu do zaustavljanja provedbe projekta "Družba Adria" predstavnici Eko Kvarnera najavili su da će aktivirati međunarodne mehanizme, odnosno 42 zastupnika Europske stranke zelenih u Europskom parlamentu koji izražavaju protivljenje ovom projektu.

Projektom "Družba Adria" planira se doprema nafte s naftnih polja u Ruskoj Federaciji naftovodom preko šest zemalja do hrvatske luke u Omišlju, na otoku Krku. Ondje bi se nafta ukrcavala u tankere koji bi je prevozili do potrošača. Preko hrvatskog teritorija nafta bi se dopremala naftovodom kojim upravlja tvrtka Jadranski naftovod (JANAF).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙