FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekološke udruge traže otkrivanje počinitelja masnih mrlja na Dravi

OSIJEK, , 4. kolovoza 2005. (Hina) - Masne mrlje koje su jutros oko 9sati uočili osječki ribiči na Dravi u Donjem gradu o čemu su izvijestili nadležne institucije te Press centar za okoliš Hrvatske iOsječke zelene nisu identificirane ni nakon izlaska nadležnihinspekcijskih službi i policije, pa je uzet uzorak kako bi se ispitaloo čemu je riječ.
OSIJEK, , 4. kolovoza 2005. (Hina) - Masne mrlje koje su jutros oko 9 sati uočili osječki ribiči na Dravi u Donjem gradu o čemu su izvijestili nadležne institucije te Press centar za okoliš Hrvatske i Osječke zelene nisu identificirane ni nakon izlaska nadležnih inspekcijskih službi i policije, pa je uzet uzorak kako bi se ispitalo o čemu je riječ.

Nažalost, teško je otkriti odakle dolaze nečistoće jer je uslijed velike količine oborinskih voda očito došlo do prelijevanja iz šahtova koji su spojeni na jedan ispust, glavni kolektor, izvijestio je vodoprivredni županijski inspektor Ivica Bošnjaković.

Nadležni iz Hrvatskih voda koji su također nakon dojave izašli na teren ističu da će se masne mrlje u Dravi zbog brzine vode raspršiti i otječi prema Dunavu. O kakvim je točno riječ mrljama nisu mogli potvrditi, osim da se radi o crnim mrljama.

Predsjednica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš Svoboda koja je također s ekipom izašla na uviđaj istaknula je kako je riječ o masnoj mrlji koja je na trenutke bila veličine i do 200 metara. "Nažalost, ovakvo istjecanje nije ni prvi ni zadnji put, i do sada u ovakvim i sličnim eko-onečišćenjima uglavnom se krivci ne otkrivaju s čime se ne možemo složiti", rekla je .

Ustvrdila je da velike tvrtke, ali i mala poduzeća, ugostiteljski objekti i slično vrlo često ispuštaju u Dravu opasne tvari i nečistoće, a da nadležne inspekcijske službe obično "ne stignu " utvrditi o kome se radi".

Osječki zeleni i Press centar za okoliš Hrvatske zatražit će u rujnu od nadležnih ministarstava i inspekcijskih službi da se ispita kako i koliko često tvrtke čiste tzv. mastolovke ili taložnice, gdje odvoze masnoće i opasne tvari, kazala je. Posebno važnim ocijenila je inspekcijsko utvrđivanje o tome tko, gdje i koliko u Dravu ispušta opasnih otpadnih voda. U Press centru za okoliš Hrvatske ističu kako je "u akciju nužno uključiti i kontrolu onečišćenja koju proizvode brodovi koji plove Dunavom i Dravom jer se zna da se s takvih brodova vrlo često ispuštaju nečistoće".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙