FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Traži se uzrok fekalnog i tehnološkog onečišćenja gradske plaže

RIJEKA,4. kolovoza 2005.(Hina) - More ispred riječke gradske plaže unaselju Pećinama i nadalje je jače onečišćeno, a istraživanjima jeutvrđeno da je riječ o kombiniranom fekalnom i tehnološkomonečišćenju, priopćeno je danas iz riječke gradske uprave i Komunalnogdruštva Vodovod i kanalizacija (ViK).
RIJEKA,4. kolovoza 2005.(Hina) - More ispred riječke gradske plaže u naselju Pećinama i nadalje je jače onečišćeno, a istraživanjima je utvrđeno da je riječ o kombiniranom fekalnom i tehnološkom onečišćenju, priopćeno je danas iz riječke gradske uprave i Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija (ViK).

Radna skupina koja je osnovana radi utvrđivanja i uklanjanja onečišćenja danas je analizirala trenutno stanje i daljnje postupanje u vezi s onečišćenjem.

Istraživanje kakvoće mora i obojenih nakupina na obalnim stijenama obavili su djelatnici Instituta Ruđer Bošković. Pojačanim, pak, ispitivanjima županijskog Zavoda za javno zdravstvo utvrđeno je i nadalje jače onečišćenje, ali nije utvrđena značajnija povezanost utjecaja plime i oseke na količinu i kakvoću zagađenja.

Terenskim istraživanjem koje je obavio hidrogeolog prof. Božidar Biondić određena je gravitacijska zona za daljnja istraživanja jer smjerovi rasjeda ukazuju da bi lokacija nastanka ili prodora onečišćenja u podzemne tokove mogla biti u zoni sjeverozapadno od onečišćenja.

Na osnovi provedenih analiza sljedećih će dana biti obavljeno detaljno snimanje i analiza javne kanalizacijske mreže u određenoj zoni, provjerena ispravnost unutarnjih kanalizacijskih mreža pojedinih poslovnih objekata te ispitana ispravnost i redovitost pražnjenja septičkih jama stambenih objekata. Zavod za javno zdravstvo nastavit će pojačanu analizu kakvoće mora i dodatne analize nakon obilnijih padalina, stoji u priopćenju.

Na plaži kod riječkog hotela Park u naselju Pećine prije tri tjedna utvrđeno je jače i vrlo jako onečišćenje mora. Obalne stijene obojane su crveno-smeđom bojom, na plaži se osjeti intenzivan smrad, a uočeno je da onečišćena voda u more dospijeva iz triju vrulja.

Na plaži je zabranjeno kupanje, a kupačima se i nadalje preporuča da se suzdrže od kupanja na širem području kupališta.

Nakon što je utvrđeno onečišćenje plaže, u riječkoj gradskoj upravi osnovana je radna skupina za otklanjanje zagađenja čiji su članovi zaključili da onečišćenje ne ugrožava izvore pitke vode, da analize ne ukazuju da je izvor onečišćenja u sustavu javne odvodnje, ali da treba nastaviti ispitivanja kanalizacijske mreže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙