FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomen-park na Mirogoju gotov u rujnu

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Sredinom rujna ove godine trebao bibiti dovršen Spomen-park sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zidboli" na zagrebačkom Mirogoju u koji će biti pohranjene opeke iz Zidaboli koji je donedavno u Selskoj ulici podsjećao na više od 13 tisućaimena nasilno odvedenih, zatočenih i nestalih te poginulih hrvatskihbranitelja i civila.
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Sredinom rujna ove godine trebao bi biti dovršen Spomen-park sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" na zagrebačkom Mirogoju u koji će biti pohranjene opeke iz Zida boli koji je donedavno u Selskoj ulici podsjećao na više od 13 tisuća imena nasilno odvedenih, zatočenih i nestalih te poginulih hrvatskih branitelja i civila.

U Gradskom uredu za prostorno uređenje ističu da su ubrzani građevno-obrtnički radovi na budućem Spomen-parku, a ukupno će stajati oko 7,7 milijuna kuna.

Do sada su, kažu, betonirani temelji buduće osnovne ploče, odnosno kripta spomenika, u kojoj su pohranjene opeke preseljene iz Zida boli u Selskoj ulici. Na toj će ploči biti postavljena spomen-ploča s natpisom nadnevka, mjesta i razloga nastanka Zida boli, te poruke koju je Zid boli slao svjetskoj javnosti u tijeku Domovinskog rata.

Kripte su izrađene s podiznim poklopcima, od kojih će neki biti stakleni i kroz njih će se moći vidjeti sadržaj kripta.

Betonirano je i prilazno stubište i nosiva armiranobetonska konstrukcija, na kojoj je ovih dana započeta montaža kamenih ploča za skulpturu "Portali" akademskog kipara Dušana Džamonje.

Izveden je dio radova na hortikulturnom uređenju okoliša Spomen-parka, nabavljen je i kamen koji će poslužiti za gradnju spomenika te se već reže na projektiranu debljinu i veličinu.

Na redu je i konzerviranje dijela Zida boli u skladu s projektom rekonstrukcije bloka Selska ulica - Ilica te uvođenje plinske instalacije.

Polaganjem "temeljnog kamena" radovi na budućem Spomen-parku počeli su u početku svibnja, a Zid boli, koji se u Selskoj ulici nalazio od 1993., na Mirogoj je u cijelosti premješten potkraj lipnja.

Premještanju Zida boli žestoko se usprotivio dio udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a neke udruge su podupirale preseljenje.

Najžešći kritičar premještanja Zida bio je Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske - Apel, s predsjednicom Zdenkom Farkaš, koja je premještanje Zida boli nazvala "vandalskim činom i kulturocidom", o kojemu će, najavila je, izvijestiti međunarodnu zajednicu.

Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata čak je prikupljala potpise potpore udovica i punoljetne djece poginulih branitelja koji ne žele da se Zid boli, kako su isticali, zakopa u spomenik Dušana Džamonje, kojega su optužili da je od grada Zagreba tražio proviziju od deset posto investicijske vrijednosti spomenika.

Savez udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja podupro je, pak, gradsku upravu u premještanju Zida boli na Mirogoj, s najavom da će na njegovu bivšem mjestu u Selskoj cesti biti podignuta ploča kao trajna uspomena da je ondje nekad stajao Zid boli od crvenih i crnih opeka na kojima su bila ispisana imena oko 13.600 hrvatskih žrtava iz Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙