FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roce: Država treba biti odlučnija u rješavanju granice sa Slovenijom

PAZIN, 26. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik istarskoga Županijskogaodbora HDZ-a Marino Roce izjavio je danas na konferenciji za novinarekako država treba odlučnije postupati u rješavanju pitanja granice saSlovenijom u Istri.
PAZIN, 26. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik istarskoga Županijskoga odbora HDZ-a Marino Roce izjavio je danas na konferenciji za novinare kako država treba odlučnije postupati u rješavanju pitanja granice sa Slovenijom u Istri.

On je najavio da će zbog novih incidenata u Savudrijskoj vali tražiti razgovor s ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar Kitarović.

"Trebamo podnijeti prigovor i zatražiti od svih državnih institucija da poduzmu mjere kako bi se izbjegli incidenti", rekao je Roce upozoravajući da bi sukobi ribara mogli eskalirati, a hrvatski ribari reagirati na provokacije slovenskih.

Slovenci su 90-ih godina, napomenuo je Roce, nesmetano obilježavali svoju granicu prema Hrvatskoj, a sada je pokušavaju širiti. Kao primjer spomenuo je hrvatsko-slovensku granicu na kanalu Sveti Odorik, koja ondje nikada nije postojala, već su dvije bivše republike, podsjetio je, uvijek graničile kod Solane na Dragonji.

Predsjednik istarskoga HDZ-a također smatra da međudržavni pregovori, kada je riječ o utvrđivanju hrvatsko-slovenske granice na moru, više nemaju puno mogućnosti te se zauzima za arbitražu "pa neka netko drugi neutralan utvrdi gdje je granica".

"Nama je u Hrvatskoj svima jasno kuda prolazi granica, no Slovenci bi izgleda željeli dobiti više nego im pripada", zaključio je predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙