FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija negira da ima teritorijalne pretenzije

LJUBLJANA, 26. kolovoza 2005. (Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel odbio je u razgovoru za slovenske medijekritike da zakonski prijedlog o proglašenju slovenskog zaštitnogekološkog pojasa u Jadranu iskazuje teritorijalne pretenzije premahrvatskom akvatoriju.
LJUBLJANA, 26. kolovoza 2005. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odbio je u razgovoru za slovenske medije kritike da zakonski prijedlog o proglašenju slovenskog zaštitnog ekološkog pojasa u Jadranu iskazuje teritorijalne pretenzije prema hrvatskom akvatoriju.

Kako u petak navodi ljubljansko "Delo", Rupel je u razgovoru sa slovenskim novinarima naglasio da, prema zakonskom prijedlogu slovenske vlade koji je u četvrtak upućen u parlament, granica slovenskog zaštitnog pojasa "privremeno teče po granicama određenim u malograničnom sporazumu o suradnji dviju država (SOPS)".

"Proglasili smo ekološku zonu koja nije velika, a njen oblik i dimenzija bit će ovisni od dogovora koje očekujemo", citira "Delo" šefa slovenske diplomacije. Slovenski mediji odluku slovenske vlade o zakonskom prijedlogu koji je izazvao nezadovoljstvo Zagreba uglavnom tumače kao "dio dugoročne strategije" u vezi zaštite nacionalnih interesa na Jadranu i zauzimanje boljih pozicija u budućim pregovorima o granici na moru.

Izuzetak je komentar nekadašnjeg diplomata i dužnosnika ministarstva vanjskih poslova Franca Jurija u ljubljanskom "Dnevniku", bližem oporbenoj ljevici, koji u odluci Janšine vlade vidi popuštanje populističkoj politici Slovenske pučke stranke (SLS) sadašnjeg ministra za okoliš i prostor Janeza Podobnika i ilustraciju teze da odnosi hrvatske i slovenske vlade, a posebno premijera Janše i Sanadera, i nisu tako "srdačni" kako sugeriraju njihovi intenzivni kontakti i prije nekoliko mjeseci održan brijunski sastanak njihovih kabineta.

Zakonski prijedlog o proglašenju slovenske zone u Jadranu je "svjetski unikat", a na određen način i iluzija, piše Juri u svom komentaru.

"Iz jedne same dodirne točke Slovenije s otvorenim morem njime se na otvorenom moru kreira trokut pod slovenskom suverenošću do geografske širine Vrsara, a ministra okoliša i prostora Janeza Podobnika (formalnog predlagača zakonskog teksta) moglo bi se uz malo sarkazma pitati kako na tom području realizirati ekološku suverenost, kad je ne možemo niti u tijesnom Piranskom zaljevu." Juri smatra kako je spomenuti zakonski prijedlog znak da će idućih tjedana valja očekivati sve veća miješanja "najradikalnijih izazivača sporova".

Konačno je Podobnik u svoj krug "vladinih stručnjaka" za pitanja mora uključio i "znamenite zagovornike pomične granice u Istri - jednom na Mirni, drugi put kod Savudrije, a onda južno od Jorasove kuće", kao što su odvjetnik Danijel Starman i nekadašnji predsjednik vrhovnog suda Mitja Deisinger (oba članovi Podobnikove stranke)", piše u komentaru nekadašnjeg diplomata Rupelova ministarstva vanjskih poslova.

Razvoj događaja zatekao je, smatra Juri, premijere Janšu i Sanadera koji su politički saveznici, ali su zbog kritika opozicije da "mlako reagiraju na provokacije susjedne države zašutjeli i prepustili uzde drugima".

Tako ostaje tajnom predmet nedavnih razgovora državnih tajnika Hide Biščevića, ali i sadržaj telefonskog razgovora koji su povodom najave o proglašenju slovenske zone u Jadranu imali sami premijeri, napisao je Juri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙