FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovački ministar gospodarstva otpušten nakon što je odbio dati ostavku

BRATISLAVA, 24. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Slovački ministargospodarstva, kojemu se pripisuju zasluge za veliki porast stranihulaganja u Slovačku, u srijedu je otpušten iz vlade radi pitanjanjegovih privatnih poslovnih zajmova.
BRATISLAVA, 24. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Slovački ministar gospodarstva, kojemu se pripisuju zasluge za veliki porast stranih ulaganja u Slovačku, u srijedu je otpušten iz vlade radi pitanja njegovih privatnih poslovnih zajmova.

Predsjednik Ivan Gašparović prihvatio je zahtjev predsjednika slovačke vlade Mikulasa Dzurinde da otpusti ministra gospodarstva Pavola Ruska, a kao obnašatelja dužnosti na njegovo je mjesto imenovao Ivan Miklosa.

Rusko je otpušten nakon što je odbio Dzurindin zahtjev da da ostavku do deset sati u srijedu ujutro. Taj je ultimatum upućen nakon što su čelnici stranake vladajuće koalicije u utorak raspravili o aferi Rusko koja u Slovačkoj traje mjesec dana.

Rusko, koji je također i zamjenik premijera, u utorak je novinarima izjavio da su premijerovi razlozi za njegovo uklanjanje s položaja "neprihvatljivi", a u srijedu nije bio dostupan za komentar.

Otkako je prošlog mjeseca počeo skandal, Rusko, star 42 godine, ustrajavao je da nije učinio ništa pogrešno posudivši 2003. oko 100 milijuna kruna (3,1 milijuna dolara) od, sada pokojnog, poslovnog čovjeka. Rusko je također rekao da je otplatio dug, no kritičari, koji sumnjaju na sukob interesa, optužuju Ruska da nije zadovoljavajuće obrazložio razloge za zajam te postavljaju i pitanje kako je mogao od ministarske plaće otplatiti dug. Rusko je izložen kritikama i radi svojih poslovnih veza s najvećom televizijskom postajom zemlje, Markizom.

U zahtjevima za otpuštanjem predvodili su Kršćanski demokrati iz vladajuće koalicije čiji su članovi zaprijetili da će napustiti desnu vladu ukoliko se liberal Rusko ne otpusti.

Koalicija je, međutim, u srijedu još uvijek bila u teškoćama radi previranja unutar liberalne stranke ANO, najmanje od četiri stranke u koaliciji.

Članovi stranke ANO podijelili su se glede pitanja da li da podrže Ruska koji je i predsjednik stranke, a do sada su najmanje dva parlamentarna zastupnika napustila tu stranku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙