FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovački ministar gospodarstva odbacuje premijerov poziv za ostavkom

BRATISLAVA, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Slovački ministargospodarstva Pavol Rusko u srijedu je razotkrio karte premijeruMikulasu Džurindi, odbacivši njegov poziv da podnese ostavku zbogsvojih osobnih financija, no signalizirao je da neće izazvati ranijenacionalne izbore.
BRATISLAVA, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Slovački ministar gospodarstva Pavol Rusko u srijedu je razotkrio karte premijeru Mikulasu Džurindi, odbacivši njegov poziv da podnese ostavku zbog svojih osobnih financija, no signalizirao je da neće izazvati ranije nacionalne izbore.

Džurinda, koji je na čelu manjinske koalicije desnoga centra i suočava se s prijetnjom odlaska iz koalicije Kršćanskih Demokrata ako ništa ne poduzme u pogledu Ruskoa, rekao je u utorak da je ministrov položaj u vladi neodrživ ako on ne da ostavku u srijedu.

Ali Rusko, pod pritiskom zbog načina na koji je uspio otplatiti osobni zajam u visini iznad 100 milijuna slovačkih kruna (3,17 milijuna dolara) rekao je nakon dugotrajnih razgovora tijekom noći sa svojim Novim građanskim savezom (ANO) da neće podnijeti ostavku, izazvavši Džurindu da ga otpusti.

Ipak, Rusko, koji niječe bilo kakvo loše postupanje, rekao je da će ANO zasad ostati u četvero-stranačkoj koaliciji, uklonivši tako mogućnost ranijih izbora koje se nadaju izbjeći sve vladajuće stranke uslijed slabog rejtinga u javnosti.

Tenzije u vlasti međutim mogle bi oslabiti kabinet uoči rasprave o prijedlogu proračuna za 2006., što je važan korak prema slovačkom usvajanju jedinstvene europske valute. Slovačka kruna proteklih je dana bila pod pritiskom zbog krize u vlasti, koju analitičari smatraju najozbiljnijom od kad je preuzela vlast u 2002. Kruna je u utorak oslabila pola posto prema euru, na 38,76 kruna za euro.

"Imamo koalicijski sporazum i ANO nije nikome najavio da ga napušta kako bi postao opozicijska stranka. Ostajemo zasad u koaliciji", rekao je Rusko novinarima. Izjavio je da će čelništvo stranke raspraviti s regionalnim čelnicima hoće li ostati dugoročno u koaliciji.

Rusko je kazao da će zatražiti od Džurinde da otpusti ministre zdravstva i kulture, oboje članovi ANO-a, budući su ga nedavno kritizirali te nisu slijedili stranačku liniju u koaliciji, kako bi ANO mogao imenovati nove ljude.

Džurinda nastoji održati koaliciju kako ide prema posljednjoj godini mandata prije nacionalnih izbora u 2006. U utorak je kazao da vjeruje da će koalicija ostati na vlasti do kraja svog termina čak i ako Rusko odluči povući ANO iz koalicije.

Vlada ima 69 zastupničkih mjesta u 150 članom donjem domu parlamenta, no opozicija je fragmentirana i već nekoliko puta nije uspjela srušiti vladu ili ministre u glasovanju o nepovjerenju.

Džurinda, koji je na čelu glavne koalicijske stranke, Slovačkih demokrata i Kršćanske unije, izjavio je da ministar ne bi trebao biti uključen u velike financijske poslove s privatnim poduzetnicima čak i ako te transakcije nisu protivne zakonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙