FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PIF od 26. kolovoza do 2. rujna

ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Ovogodišnji 38. Međunarodnifestival kazališta lutaka PIF, koji će se održati od 26. kolovoza do2. rujna u Zagrebu, posvećen je ruskom lutkarstvu i na njemu ćesudjelovati 19 kazališta iz 11 zemalja.
ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Ovogodišnji 38. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, koji će se održati od 26. kolovoza do 2. rujna u Zagrebu, posvećen je ruskom lutkarstvu i na njemu će sudjelovati 19 kazališta iz 11 zemalja.

Na festivalu će biti predstavljena najstarija i, prema općem mišljenju, najcjenjenija ruska lutkarska škola - Sanktpeterburška državna akademija kazališne umjetnosti, koja je lani obilježila 225. obljetnicu djelovanja, rekla je u srijedu na konferenciji za novinare Livija Kroflin, ravnateljica Međunarodnog centra za usluge u kulturi, koji je i organizator PIF-a.

Na festivalu će nastupiti kazališta iz BiH, Bugarske, Češke, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Španjolske, Švedske i Hrvatske.

Festival otvara predstava "Škrtac" koju je po Moliereu postavila barcelonska družina Tabola Rassa, a zatvaraju "Miševi i mačke naglavačke" splitskog Gradskog kazališta lutaka.

Među 20 odabranih predstava publika će tijekom festivalskih dana vidjeti "Ljepoticu i zvijer" kazališta "Ako" iz Bugarske, "Ružno pače" Sanktpeterburškog kazališta lutaka, "Psić lutalica" i "Cijeli cirkus na dlanu" Sanktpeterburške državne akademije kazališne umjetnosti te "Bezglavog viteza" Naivnog kazališta Liberec iz Češke. Tu je i "Mačak u čizmama" zagrebačke Lutkarske scene "I. B. Mažuranić", "Snježna kraljica" splitskog Gradskog kazališta lutaka, "Neva nevičica" Zagrebačkog kazališta lutaka i druge.

U okviru popratnog programa u Muzeju Mimara 26. kolovoza bit će otvorena izložba "S lutkama do pobjede" Muzeja Državnog akademskog centralnog kazališta lutaka "Sergej Obrazcov" iz Moskve, posvećena 60. obljetnici pobjede nad fašizmom. Domaća izložba "Ususret PIF-u" bit će javnosti predstavljena u knjižnici Novi Zagreb. Kroflin je najavila i da će biti predstavljen prvi dio knjige Henryka Jurkowskog "Povijest europskog lutkarstva" (od začetka do 19. stoljeća).

Na PIF-u će i studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku pokazati svoju produkciju, a od ove godine počinje i predstavljanje hrvatskih lutkara koji su svoj život posvetili lutkarstvu.

Na kraju festivalskih dana međunarodni stručni žiri dodijelit će nagrade za najbolju predstavu, za scenografiju, kreaciju lutaka, tehnologiju lutaka, animaciju, glazbu, režiju, koreografiju, svjetlo te za predstavu s najhumanijom porukom. Dječji žiri dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu po svome nahođenju.

PIF s oko milijun kuna financiraju Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, a sponzorira Turistička zajednica Grada Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙