FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Sisačka korablja" koja će biti postavljena u Heidenheimu

SISAK, 22. kolovoza 2005. (Hina) - U Gradskoj galeriji Slavo Striegl uSisku danas je predstavljena skulptura "Sisačka korablja", radsisačkog akademskog kipara Marijana Glavnika, koja će od početkaidućeg mjeseca trajno biti postavljena u Aleji gradova prijatelja uprijateljskom gradu Heidenheimu u Njemačkoj.
SISAK, 22. kolovoza 2005. (Hina) - U Gradskoj galeriji Slavo Striegl u Sisku danas je predstavljena skulptura "Sisačka korablja", rad sisačkog akademskog kipara Marijana Glavnika, koja će od početka idućeg mjeseca trajno biti postavljena u Aleji gradova prijatelja u prijateljskom gradu Heidenheimu u Njemačkoj.

Kipar Glavnik istaknuo je da "Sisačka korablja" napravljena od starog hrastova drveta te da predstavlja kostur nekadašnjeg posavskog čamca zvanog "šiklje". Njegov rad, kako je rekao, simbolizira sisačku tradiciju i povijest, pučku posavsku graditeljsku baštinu, u kojoj hrast, voda i posavska kuća imaju simbolično značenje i autentičnu vrijednost. Napomenuo je da će izložbeni prostor u parku u Heidenheimu, veličine 36 četvornih metara, imati i simbole sisačkog i hrvatskog identiteta, te da se tom skulpturom Sisak Njemačkoj i Europi predstavlja kao srednjovjekovni grad posavske baštine.

Postavljanje posavske i sisačke skulpture u Heidenheimu pozdravio je gradonačelnik Siska Davorko Vidović, naglasivši da je taj kulturni projekt nastavak dosadašnje prijateljske suradnje dvaju gradova, koja traje više od 30 godina, a o kojoj je prije 17 godina potpisana i Povelja o prijateljstvu. Ova izložba u prijateljskom njemačkom gradu izraz je naših nastojanja da se Sisak jače otvori prema Europi i svijetu, te da se predstavi svojom tradicijom i kulturnim djelima, rekao je Vidović.

Predstavljanju skulpture, uz autora Glavnika, bili su nazočni i zamjenica gradonačelnika Ivanka Boras, član Gradskog poglavarstva Nikola Tadić, ravnatelj Galerije prof. Zoran Burojević te sisački slikar Slavo Striegl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙