FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 30. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

SPLIT - Split danas na svim prometnicama ima pravu turističku navalu kakva se ne pamti u posljednjih 15-ak godina. Od ranoga jutra u grad stižu kolone automobila. Jadrolinija je svoje najveće trajekte smjestila u Split, tako da su svi putnici prihvaćeni uz izvanredna isplovljavanja prema otocima Hvaru, Braču, Visu i Šolti. Pravo opsadno stanje je i u splitskoj Zračnoj luci na Resniku, gdje će do kraja dana stići više od 15 tisuća putnika, što je rekord od osnutka te zračne luke godine 1972. Nakon današnje invazije na Split, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ljetuje više od 100 tisuća gostiju.

VRSAR - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako Srebrenicu, najveći zločin koji se dogodio u povijesti na ovom području, gdje je zvjerski ubijeno 8000 ljudi samo zato što nisu bili Srbi, nije moguće izjednačavati s pojedinačnim ekscesima ili slučajevima u vojno-redarstvenoj akciji Oluji. Predsjednik Mesić odbacio je tako izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji je od čelnika drugih zemalja zatražio da 5. kolovoza, na godišnjicu hrvatske akcije Oluje, osude zločine nad Srbima koji su se dogodili u Hrvatskoj 1995. na isti način kao što je on osudio zločine u Srebrenici. Na upit hoće li Tadićeva izjava poremetiti odnose između dviju država, Mesić je odgovorio negativno, ističući da je ona dana zbog stanja u Srbiji, gdje, po njegovom mišljenju, neki misle da još mogu granicu Srbije tražiti do Virovitice, Karlovca i Karlobaga.

RIJEKA - U trima riječkim lučkim sindikatima smatraju da Luka Rijeka d.d. ne poštuje odredbe kolektivnog ugovora te su danas najavili početak postupka mirenja, a ako mirenje ne uspije, održavanje štrajka. Samostalni sindikat zaposlenika riječke luke, Nezavisni sindikat zaposlenika u riječkoj luci i Lučki slobodni sindikat održali su danas Izvanrednu zajedničku skupštinu lučkih sindikata. Odluku o početku postupka mirenja i štrajku jednoglasno je prihvatilo 99 nazočnih sindikalnih delegata. U lučkim sindikatima smatraju da je neprovođenje odredaba kolektivnog ugovora i nepoštivanje radničkih prava postala navika Uprave Luke Rijeke d.d.

VRSAR - Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u Vrsaru posjetio park skulptura velikoga hrvatskog kipara Dušana Džamonje i razgledao umjetnikova djela. Predsjednik Mesić je ustvrdio kako bi država, županija i vrsarska općina trebale imati više sluha za dovršetak Džamonjina parka skulptura, koji je ocijenio jednim od najljepših u ovom dijelu Europe. Hrvatski kipar Dušan Džamonja je rekao da bi taj park skulptura trebao funkcionirati kao samostalno tijelo u kojem bi se organizirale kiparske škole i radionice, a u kojem bi bio i izložbeni prostor za međunarodne izložbe.

KOMIŽA - U Komiži na otoku Visu danas je počela tradicionalna Međunarodna baletna škola koja je okupila najpoznatije svjetske baletne pedagoge, nekadašnje zvijezde svjetskih baletnih scena i stotinjak mladih talenata baletne umjetnosti iz Europe. Tu je školu utemeljio i uspješno je punih 26 godina vodi jedan od najpoznatijih hrvatskih i svjetskih baletana, Komižanin Jozo Borčić, nekadašnja baletna zvijezda milanske Scale. Među istaknutim pedagozima ove su godine i direktor Baleta milanske Scale Frederic Olivieri, svjetski poznata pedagoginja baletne umjetnosti iz Kijeva Jaida Lukašova, internacionalna primabalerina Paula Vigmar... U komiški Baletni kamp došli su i najpoznatiji talijanski nastavnici modernog jazza.

PULA - Preko triju graničnih prijelaza u Istarskoj županiji - Plovanije, Kaštela i Požana - od jučer do danas u 12 sati u Hrvatsku je ušlo 69.000 turista, od kojih gotovo 65.000 stranih, priopćila je danas istarska policija. Istodobno je Hrvatske preko tih graničnih prijelaza otputovalo oko 53.000 turista, od kojih nešto više od 50.000 stranih. Među strancima koji su ušli u Hrvatsku najviše je bilo Talijana, Nijemaca i Austrijanaca.

ZAGREB - Danas nešto poslije podneva stigla je dojava o požaru u borovoj šumi na brdu Jelinjaku, pokraj Primoštena, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Vatra je zahvatila oko jedan hektar površine. U gašenju sudjeluju vatrogasne postrojbe iz Šibensko-kninske županije, a pomaže im DIP iz Šibenika i dva protupožarna zrakoplova kanadera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙