FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena Ernestinovačka likovna kolonija

ERNESTINOVO, 21. kolovoza 2005. (Hina) - Trideset i drugaErnestinovačka likovna kolonija otvorena je sinoć u ernestinovačkomparku, uz bogat kulturno umjetnički program.
ERNESTINOVO, 21. kolovoza 2005. (Hina) - Trideset i druga Ernestinovačka likovna kolonija otvorena je sinoć u ernestinovačkom parku, uz bogat kulturno umjetnički program.

Potpredsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Danijel Srb, rekao je kako je "Ernestivačka kolonija dokaz opstojnosti kulture hrvatskog naroda" te "da je Ernestinovo sa svojom drvenim skulpturama koje se nalaze u parku, poznato daleko izvan granica Hrvatske".

Naglasio je važnost vraćanja u Ernestinovo svih umjetnina otuđenih u srpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata.

Ovogodišnja likovna kolonija traje do 28. kolovoza. U njoj sudjeluje 14 kipara i 15 slikara iz cijele Hrvatske te jedan kipar iz Mađarske koji će, po završetku, svoje radove ostaviti u ernestinovačkoj Likovnoj galeriji, a nekoliko drvenih skulptura bit će trajno izloženo u glavnoj ulici. Ove će godine prvi puta dvojica umjetnika raditi skulpture u kamenu.

Predsjednik Likovne udruge "Petar Smajić" Mato Tijardović, koja je organizator kolonije, podsjetio je na otvorenju kako se Ernestinovačka kolonija održala svih godina od svog osnivanja, te naglasio da su "umjetnici u drvetu radili svih godina progonstva".

Napomenuo je i kako je "Osijek bio izuzetan grad domaćin u tim teškim danima".

U sklopu ovogodišnje Ernestinovačke kolonije otvorena je u Ernestinovačkoj galeriji izložba 38 drvenih skultupra i reljefa koji su prošle godine vraćeni iz Srbije i Crne Gore, gdje su bile otuđene tijekom Domovinskog rata.

Tijardović ističe kako se "još potražuje 120 drvenih skulptura i 200 slika koje su otuđene za vrijeme velikosrpske agresije". U taj posao uključeno je Ministarstvo kulture RH, a u policijski dio akcije i Interpol.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙