FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barenboim održao izraelsko-arapski koncert u Ramallahu

RAMALLAH, 22. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Proslavljeni dirigent DanielBarenboim održao je u nedjelju koncert izraelskih i arapskihglazbenika na Zapadnoj obali kojim je želio prenijeti porukusolidarnosti i obostranog razumijevanja.
RAMALLAH, 22. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Proslavljeni dirigent Daniel Barenboim održao je u nedjelju koncert izraelskih i arapskih glazbenika na Zapadnoj obali kojim je želio prenijeti poruku solidarnosti i obostranog razumijevanja.

Rođen u Argentini od židovskih roditelja a odrastao u Izraelu, Barenboim se često pojavljivao u Ramallahu, sjedištu palestinske vlasti i pozivao mlade palestinske glazbenike da sviraju i time se uzdignu iznad ozračja trajne napetosti.

Prije koncerta u sjedištu palestinske samouprave u Ramallahu (Mouqatta) slavni je dirigent izjavio kako "političari traže oružje za masovno razaranje, a orkestar West-Eastern Divan traži jedinstveno oružje za masovnu izgradnju" i da "dolazi nastupiti na Zapadnoj obali kako bi prenio poruku solidarnosti i obostrana razumijevanja".

Ravnatelj je u nedjelju okupio orkestar glazbenika iz Izraela i Sirije, zakletih neprijatelja koji su izvodili glazbu Beethovena i Mozarta.

Koncertna dvorana od 700 mjesta u Ramallahu bila je dupkom punaa s brojnom publikom koja je stajala.

Bila je to prva izvedba u kojoj su sudjelovalo 100 glazbenika iz Izraela, Palestine, Sirije, Libanona, Egipta i Jordana. Neki od njih putovali su na Zapadnu obalu s dokumentima koje je izdala španjolska vlada kako bi zaobišli političke barijere.

Koncert je održan u spomen na palestinsko-američkog intelektualca Edwarda Saida, koji je umro 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙