FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.
ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović u četvrtak je rekao da će referendum o budućnosti Crne Gore sigurno biti organiziran, unatoč neslaganju Beograda. Na sjednici Vijeća samostalnih sindikata, Đukanović je kazao kako je uvijek lošije kada o "vama brine neko drugi".

"Zbog toga želimo građanima ispuniti dato obećanje. Vlast će to ispoštovati koliko god se netko ljutio, protestirao ili prijetio nemirima", rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je ponovio da je glavni prioritet Crne Gore što brže obaviti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom (EU), za sada, kako je naveo, na dvostrukom kolosijeku, dok ne bude organiziran referendum i građani se ne budu izjasnili o neovisnosti.

MADRID - Španjolski vatrogasci borili su se u četvrtak sa šumskim požarom koji bjesni u blizini sjevernog grada Pamplone. Regionalne vlasti Navarre objavile su da u gašenju požara na brdu San Cristobal sudjeluju tri helikoptera i pet zrakoplova. Iz malenog sela Garrues iz opreza je evakuirano sedmero staraca, no selo više nije u opasnosti. Španjolsku je ovog ljeta pogodila najveća suša od početka praćenja 40-ih godina prošlog stoljeća, zbog čega su izbili i brojni požari. Prošloga mjeseca u požaru u rezervatu prirode istočno od Madrida poginulo je 11 vatrogasaca a uništeno je više od 11.000 hektara šume.

JERUZALEM - Židovski ekstremist ubio je u četvrtak u autobusu na sjeveru Izraela petero izraelskih Arapa nakon čega je i sam ubijen. U tom najsmrtonosnijem napadu na Arape u Izraelu od 1990. ozlijeđeno je još 13 ljudi. Izraelska televizija objavila je da je napadač Eden Tsuberi (19) iz ekstremističkog naselja Tapuah na Zapadnoj obali. Napad se dogodio u arapskom gradu Shfaramu, na sjeveru Izraelu, a povezuje ga se s napetostima zbog ovomjesečnog povlačenja Izraela iz pojasa Gaze i dijela Zapadne obale.

WASHINGTON - Bombaši samoubojice odgovorni za napade u Londonu 7. srpnja upotrijebili su za spravljanje eksploziva sastojke do kojih se može lako doći u običnim dućanima, priopćila je newyorška policija. Pojedinosti o bombama upotrijebljenim u Londonu newyorški policajci otkrili su čelnicima privatnih službi sigurnosti na sastanku održanom u srijedu, a posvećenom jačanju budnosti protiv terorizma u New Yorku. Dužnosnici newyorške policije su kazali kako istražitelji u Londonu misle da su bombaši upotrijebili eksploziv pod nazivom HMDT koji se zasniva na peroksidu. Eksploziv se može spraviti korištenjem vodikovog peroksida, koji se upotrebljava za izbjeljivanje kose, limunske kiseline, koja se koristi za očuvanje hrane te tableta za zagrijavanje koje vojska koristi za kuhanje. Šef newyorške policije Raymond Kelly je rekao da se prvotno mislilo da su teroristi upotrijebili prokrijumčarene vojne eksplozive, ali da je zapravo vjerojatnije da su otišli u prodavaonicu kozmetičkih proizvoda. Istražitelji također misle da je eksplozija tri bombe u londonskoj podzemnoj željeznici izazvana pomoću mobitela čiji su alarmi bili namješteni na 8,50 sati ujutro. Slični eksplozivni spojevi upotrijebljeni su i u pokušaju napada u Londonu 21. srpnja s tim da su detonatori bili ručno aktivirani. Kelly je upozorio da se tvari i metode korištene u londonskom napadu lako mogu primijeniti i u New Yorku.

LISABON - Dvije osobe poginule su a tri se smatraju nestalima nakon urušavanja dijela stijene u četvrtak na jednu plažu u središnjem dijelu Portugala, objavile su službe spašavanja.

"Pet ili šest osoba nalazilo se na plaži (u Almagreiri) u trenutku urušavanja stijene. Pronašli smo tijelo muškarca i tijelo žene, a spasioci i dalje traže eventualne žrtve", rekao je zapovjednik vatrogasaca Carlos Garcia.

Zasad nije jasno što je dovelo do rušenja stijene na plažu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙