FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski i arapski glazbenici s Barenboimom u Ramallahu

RAMALLAH, 20. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Izraelski i arapskiglazbenici priredit će zajedno koncert u Ramallahu na Zapadnoj obalipod vodstvom izraelsko-argentinskog dirigenta Daniela Barenboima, prviput na Bliskom istoku.
RAMALLAH, 20. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Izraelski i arapski glazbenici priredit će zajedno koncert u Ramallahu na Zapadnoj obali pod vodstvom izraelsko-argentinskog dirigenta Daniela Barenboima, prvi put na Bliskom istoku.

"Političari traže oružje za masovno razaranje, orkestar West-Eastern Divan traži jedinstveno oružje za masovnu izgradnju. Dolazi nastupiti na Zapadnoj obali kako bi prenio poruku solidarnosti i obostrana razumijevanja", kazao je u subotu poznati dirigent na konferenciji za tisak u Mouqataai, u sjedištu palestinske samouprave u Ramallahu.

"Nijedan narod nema pravo okupirati drugi narod, a Palestincima treba njihova sloboda. To je razlog mojeg prisustva u Ramallahu", kazao je Barenboim.

"Nemam političko rješenje okončanja izraelsko-palestinskog sukoba, ali svaki član orkestra prenijet će glazbom svoje viđenje patnje onog drugog", objasnio je on.

Izrazio je nadu da će nakon tog prvog koncerta u regiji slijediti i drugi, zažalivši zbog odsustva prijatelja i suosnivača orkestra profesora Edwarda Saida, američkog intelektualca palestinskog podrijetla, preminula od leukemije 2003. godine.

Orkestar sa sjedištem u španjolskoj Sevilli utemeljili su 1999. godine radi unapređenja mira na Bliskom istoku Said i Barenboim, rođen prije 63 godine u Buenos Airesu od roditelja Židova ruskog podrijetla.

Trebao je nastupiti u Ramallahu 2004.. godine ali su izraelske vlasti tada kazale kako ne mogu u potpunosti garantirati sigurnost glazbenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙