FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spor između Izraela i Vatikana

RIM, 29. srpnja 2005. (Hina/AR) - Sveta Stolica ne prima "ničijelekcije", izjavio je voditelj Ureda Svete Stolice za tisak JoaquinNavarro Valls odgovarajući na kritiku Izraela upućenu papi BenediktuXVI. zbog njegova izostavljanja Izraela kada je spomenuo Irak, Tursku,Veliku Britaniju i Egipat kao žrtve terorizma, piše u petak Corrieredella Sera.
RIM, 29. srpnja 2005. (Hina/AR) - Sveta Stolica ne prima "ničije lekcije", izjavio je voditelj Ureda Svete Stolice za tisak Joaquin Navarro Valls odgovarajući na kritiku Izraela upućenu papi Benediktu XVI. zbog njegova izostavljanja Izraela kada je spomenuo Irak, Tursku, Veliku Britaniju i Egipat kao žrtve terorizma, piše u petak Corriere della Sera.

Sve je počelo poslije nedjeljnog angelusa Benedikta XVI., 24. srpnja, tijekom kojeg je Papa naveo terorističke atentate u Iraku, Turskoj, Velikoj Britaniji i Egiptu i izrazio žaljenje zbog žrtava. Dan kasnije izraelska vlada je pozvala vatikanskog nuncija msgr Sambija u Ministarstvo vanjskih poslova zbog formalnog prosvjeda, jer Papa kao žrtvu terorističkih atentata nije spomenuo i Izrael, iako je 12. srpnja u Netanyji od samoubilačkog napada poginulo pet osoba.

Sveta Stolica je tu kritiku Izraela ocijenila "neodrživom i umišljenom", jer je Papa uvijek "osuđivao svaki čin nasilja".

Dužnosnik izraelske diplomacije Nimrod Barkan izjavio je za list Jerusalem Post od utorka da Vatikan "koji je u prošlosti izbjegavao osuditi napade na Izrael sada treba promijeniti držanje".

Na tu izjavu ured za tisak Svete Stolice priopćio je da je papa Ivan Pavao II. najmanje 23 puta osudio terorističke napade, od čega jedanaest puta izravno u Izraelu. U priopćenju se dodaje da je "žalosno iznenađenje" što izraelske vlasti nisu primijetile tolika javna priopćenja tijekom 26 godina pontifikata.

Navarro Valls je prema pisanju lista Corriere della Sera izjavio da Vatikan katkada nije osudio atentate protiv Izraela jer je ponekad slijedila izraelska odmazda koja "nije uvijek bile sukladna normama međunarodnog prava", pa je trebalo osuditi i nju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙